Hírek

Költségvetés ismét elhalasztva

2010. március 26., 14:26
Az eredménytelen rendkívüli közgyűlések után csütörtökön ismét összejöttek a képviselők a Városházán. A napirendi pontok között ismét szerepelt a költségvetés tárgyalása, erre azonban ismét nem került sor, helyette elfogadtak egy határozati javaslatot a 2010-es büdzsé sarokszámairól.
Költségvetés ismét elhalasztva


Ipkovich Gyögy pozitív előrelépésként értékelte a költségvetési sarokszámok meghatározását, akkor is, ha azok eltérnek az eredeti elképzeléstől. A polgármester hangsúlyozta, a régi tervezet arányaiban viszont nem lát lehetőséget a lényeges változtatásokra. Ezért jövő csütörtökre ismét rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelynek napirendjén a tervezet első olvasata, a zöldterületek karbantartására és az útfelújításokra kiírt pályázatok szerepelnek.

Németh Kálmán meglepetésének adott hangot, hogy tegnap ismét nem tudták tárgyalni a költségvetést. 5 miliárd forint helyett 3,5 milliárd forint hiányt javasolt az új többség. Mivel várhatóan  300 millió forinttal több iparűzési adó folyik be a városi kasszába, így az intézmények  1,2 milliárd forinttal kisebb kerettel számolhatnak - tette hozzá a Szombathely pénzügyi helyzetéért felelős alpolgármester. Nem tartotta indokoltnak a SZOVA üzleti tervének zárt ülésen történő tárgyalását, azt mondta, a megvitatásra kerülő ügyek a város polgáraira is tartoznak.

Szabó Gábor alpolgármester elsősorban a közgyűlés hangulatát kifogásolta, mert szerinte a Fidesz-KDNP frakció részéről tapasztalható hatalmi arrogancia nem teszi lehetővé az érdemi munkát. Örömét fejezte ki viszont a határon átnyúló kerékpárút ügyében. A sikeres osztrák-magyar pályázatnak köszönhetően 2 millió euró érkezhet a fejlesztés megvalósítására.

Az MSZP részéről Nemény András frakcióvezető nem tartotta reálisnak az 1,2 milliárd forintos hiánycél csökkentést, szerinte ez főleg az oktatási intézmények működésében okoz majd problémákat. Sikernek tartotta viszont, hogy megszavazták a klímabarát otthon programban való részvételt, amely a panelprogramhoz hasonló konstrukcióban működhet majd.

Marton Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt kifogásolta, hogy a tegnapi közgyűlésen nem kaptak egyértelmű választ a polgármestertől arra a kérdésükre, hogy teljes-e az a szakértői javadalmazási lista, amely a napokban napvilágra került. Ezért ezt a kérdést írásban is eljuttatják Ipkovich Györgyhöz, és amennyiben nem kapnak rá választ, közérdekű adat eltitkolása miatt feljentést tesznek.

Molnár Miklós a Pro-Savaria képviseletében kifejtette, hogy április 20-án mindenképpen lesz a városnak elfogadott költségvetése akkor is, ha azt nem szavazza meg vagy nem írja alá a polgármester. Szerinte a 3,5 milliárdos hitelvétel az eddigi legmagasabb a város életében. A polgármesternek vállalnia kell a következményeket, amiért az országgyűlésben megszavazta a város életében komoly működési zavarokat okozó megszorításokat.