Hírek

Költségvetés nélkül

2010. március 19., 11:49

Úgy látszik, nem nagyon borzolja a kedélyeket a város állapota - ezzel a mondattal reagálta le Ipkovich György azt a gyér érdeklődést, amely a sajtó oldaláról övezte a tegnapi közgyűlés utáni sajtótájékoztatót. Mivel tegnap sem kezdték el a képviselők 2010-es költségvetés tárgyalását, arra csak a jövő heti rendes közgyűlésen kerülhet sor.

Költségvetés nélkül

A polgármester szerint a halasztás most már nem csak erkölcsi, hanem anyagi hátrányt is jelent majd a városnak. A beterjesztett költségvetéshez képest csupán 1-2%-os módosítási lehetőségeket lát, így a márciusi plénum elé a mostani tervezetet kívánja benyújtani. Ismételten arra kérte Hende Csaba és Puskás Tivadar országgyűlési képviselőket, hogy próbáljanak befolyást gyakorolni a Fidesz frakcióra és ne legyen kampánytéma a város költségvetése.

Németh Kálmán arra hívta hívta fel a figyelmet, hogy a város jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy hitelből finanszírozza a kiadásait. Úgy kalkulált, hogy a kieső 600-650 millió forintos állami támogatás havonta 10-15 millió forint kamatterhet jelent majd a városnak és az elmaradt részleteket utólag nem egy összegben, hanem részletekben kapja meg Szombathely.

Molnár Miklós, a gazdasági bizottság elnöke szerint a benyújtott költségvetés annyira rossz, hogy azon módosításokkal sem lehet javítani. Annak a véleményének adott hangot, hogy nem az egy hónapos csúszás jelenti az igazi problémát, hanem a város nagymértékű eladósodása és az a kettős játék, amelyet a polgármester folytat, amikor a parlamentben megszavazta az ÁFA emelést és a megszorításokat. Felszólította Ipkovich Györgyöt, hogy nyilatkozzon arról, teljes-e a szakértői javadalmazási lista, amely a napokban nyilvánosságra került és a szakértői szerződések megkötése helyett foglalkozzon inkább a költségvetés előkészítésével.