Hírek

Költségvetési huzavona

2010. március 12., 14:06
Az előző években mindig sikerült konszenzust kialakítani a város költségvetésének megalkotásakor, most viszont annak ellenére sincs még finanszírozási terve a városnak, hogy azt a bizottságok és az érintett intezmények is megtárgyalhatták - mondta Ipkovich György a közgyűlést követő sajtótájékoztatón.
Költségvetési huzavona

A Fidesz képviseletében Marton Zsolt frakcióvezető viszont azt kifogásolta, hogy hétfőn 10 órakor kapták csak meg az írásos anyagot, amelyet a rendkívüli ülésen a polgármester vita nélkül szeretett volna elfogadtatni.

A polgármester véleménye szerint azért nincs elfogadott költségvetése a városnak, mert az ellenzéken belül is vannak még vitás kérdések. Ez szerinte árt Szombathely pénzügyi megítélésének, ezért arra szólítta fel a többség régebbi képviselőit, Prugberger Emilt, Harangozó Bertalant és Soós Józsefet, hogy próbáljanak hatni fiatalabb frakcióbeli társaikra. Egyúttal arra kérte Hende Csaba és Puskás Tivadar országgyűlési képviselőjelölteket, hogy ne legyen kampánytéma a város költségvetése.

Németh Károly alpolgármester azt emelte ki, hogy amennyiben április 19-én nem fogadják el a kölségvetést, akkor az intézmények erre az időre  az átmeneti gazdálkodás szabályai szerint  a 2009-es költségvetés 1/12 részének csak a 80%-át kaphatják meg. Ha utólag meg is érkezik az állami támogatás, addig az ennek pótlására felvett hitel számítása szerint havonta 10-15 millió forinttal növeli meg majd a kamatterheket.

Ennek ellentmondott Molnár Miklós, a Gazdasági Bizottság elnöke, aki szerint szakértők és a város jegyzője szerint sem éri hátrány a várost, ha később fogadják el a költségvetést. Képtelenségnek tartotta, hogy két nap alatt lehetne tíz bizottsággal és több mint 50 intézménnyel érdemben lefolytatni az egyeztetéseket, így április 18-án nincs esély ennek elfogadására.

Ezt erősítette meg Marton Zsolt, Fidesz frakcióvezetője is, aki szerint erre csak a rendes márciusi közgyűlésen lesz lehetőség és arra szólította fel a polgármestert, hogy kampányolás helyett inkább a város ügyeivel foglalkozzon. Azért, hogy jelenleg nincs költségvetése Szombathelynek, a polgármestert tette felelőssé, aki a parlamentben megszavazta azokat az önkormányzatot sújtó megszorításokat, amelyek miatt került a város kritikus helyzetbe.