MNB - 2
MNB

Hírek

Komoly diagnosztikai eszközt helyeznek hamarosan üzembe a szombathelyi kórházban

2019. január 03., 14:25

A pet ct-t már tavaly megvette az intézmény, de a vizsgálatok finanszírozásáról csak nemrég született megállapodás az emberi erőforrások miniszterével.

Komoly diagnosztikai eszközt helyeznek hamarosan üzembe a szombathelyi kórházban

Tavaly tavasszal sajtótájékoztatón jelentették be a vásárlást, év végén pedig meg is érkezett Szombathelyre az a félmilliárd forintos új kórházi berendezés, amely az eddiginél sokkal pontosabb képet ad a daganatos elváltozások természetéről. A beüzemelés előkészítéséről az intézmény vezetője beszélt a Medicina című műsorban.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky Kórház
“Részben pályázati forrásból, részben saját forrásból szereztük be ezt a pet ct-t, de itt nemcsak a műszer, hanem egy ilyen pet ct működtetéséhez jelentős építészeti beruházások is kellenek, hiszen itt speciális sugárvédelmi előírások vannak, a betegvárók speciálisan vannak kialakítva.”

Nemrég fontos előrelépés történt az ügyben, amelyet Szombathely országgyűlési képviselője jelentett be.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő, alelnök, Országgyűlés
“Több fontos kérdésben megállapodtunk miniszter úrral, így például abban, hogy az a rendkívül fejlett pet ct berendezés, amely a szombathelyi kórháznak rendelkezésére áll, befogadásra kerül a társadalombiztostás, az oep részéről, és ilyen módon a finanszírozása lehetségessé válik.”

A nyugat-dunántúli régióban ez az első ilyen gép. Eddig Budapestre vagy Kaposvárra kellett utazniuk a betegeknek a vizsgálatért, amely hamarosan Szombathelyen is elérhető lesz.