Hírek

Komoly reformokat szeretne az egészségügyben az orvosi kamara új vezetője

2020. február 18., 14:03

Tisztújítás volt tavaly novemberben a Magyar Orvosi Kamara élén. A küldöttek nem szavaztak bizalmat a 16 éve regnáló Éger Istvánnak, és új vezetőt választottak. Kincses Gyula legfőbb célja a bértárgyalások elindítása a kormányzattal, ami után elkezdődhet az egészségügy teljes rendezése. A kamara új elnöke nemrégiben Szombathelyen is bemutatkozott, és ismertette programját.

Komoly reformokat szeretne az egészségügyben az orvosi kamara új vezetője

Az online szerveződő 1001 orvos hálapénz nélkül mozgalomból kinőtt Újratervezés nevű csoport olyan fiatal orvosokból áll, akik külföldi tapasztalat birtokában tenni akarnak egy jobb egészségügyért. Erre a bázisra építve indult a kamarai elnökválasztáson Kincses Gyula, és vele együtt nyert az új hullám. Legfőbb céljuk az erősebb érdekérvényesítés, és a kezdő orvosok alapbérének emelése, amely szerintük minden későbbi változás előfeltétele.

Kincses Gyula – elnök, Magyar Orvosi Kamara
„Nem csak az orvosnak van joga a pihenéshez, de a betegnek is a pihent orvoshoz, aki odafigyel, kicsit elbeszélget vele, nem hajszolt, nem frusztrált. Ezért szeretnénk azt, hogy a tisztességes munkabért, ami a kezdő orvosi fizetés menne fel 1 150 000 Ft-ra, ezt egy munkahelyről megszerezve el lehet várni, hogy megfelelő pihentséggel és empátiával foglalkozzon a beteggel.”

Az elnök azt mondja, tudják, hogy az idei központi költségvetésben nincs fedezet az orvosok béremelésére, de ha ígéretet kapnak a jövő évi bérrendezésre, azzal már elégedettek lennének. Szerinte a tisztességes fizetés a hálapénz, valamint az orvosokra jellemző túlhajszoltság és korai kiégés gátja, ugyanakkor ezzel vissza lehetne állítani a hivatás megbecsültségét. Kincses Gyula nemrégiben a kamara Vas megyei szervezetének elnökségi ülésén is bemutatkozott.

Kovács László – elnök, MOK Vas Megyei Szervezete
„Abszolút találkozik a mi elképzelésünk az országos vezetés elképzeléseivel. Egyrészt a kamarát láthatóvá kéne tenni az orvosok számára, hogy lássák, a kamara értük van, és nem a vezetőségért, hogy érezzék, hogy mögöttük áll a kamara, ugyanakkor a kamara érezze, hogy az orvostársadalom támogatja őt.”

Az új elnök szerint hozzá kellene nyúlni a kórházi struktúrához is, mert sok a párhuzamosság, és vannak felesleges intézmények a rendszerben. Tisztázni kell az ellátási területeket, valamint rendezni a köz- és a magánellátás viszonyát.