Hírek

Koncz János Hegedűverseny

2016. december 05., 17:20

A tehetségek felkutatása és a hegedűtanszak pedagógiai eredményeinek bemutatása a célja az Országos Koncz János Hegedűversenynek. A válogatók után döntőbe jutott fiatal muzsikusok pénteken és szombaton adták elő versenydarabjaikat a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola színpadán.

Koncz János Hegedűverseny

Kokas Katalin Liszt-díjas hegedű- és brácsaművész 11 évesen első helyezést ért el korcsoportjában a Koncz János-hegedűversenyen.

Most a fiáért izgult a szombathelyi Bartók Terem nézőterén. Gáspár 8 éves, a családból hozta a zene szeretetét - édesapja is ismert zeneművész.

Kelemen Barnabás - Kossuth-díjas hegedűművész
“Gáspárt mindig is nagyon érdekelte a hegedű, és egész pici kora óta szeretett volna hegedülni. Terelgetni kell őt, meg nógatni, hogy többet gyakoroljon - természetesen, de szerepelni nagyon szeret. Mondjuk a foci és az autók is nagyon fontos, de úgy tűnik, hogy a hegedű van az első helyen.”

A hegedűverseny egyik célja éppen az, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a fiatal tehetségeknek.

Pulay Teréz -  igazgatóhelyettes, Bartók Béla Zeneiskola
“Az ország különböző területein élő tehetséges hegedűsöket várjuk fogadjuk ebben a három napban, és ezek közül a hegedűsök közül fognak kikerülni a következő generáció híres hegedűművészei.”

A Járdányi Zsófia, Gózon Kinga, Kalló Zsolt hegedűművészek alkotta zsűri az előválogatókon több mint száz zeneiskolást hallgatott meg. Közülük 56-an jutottak döntőbe, öt korcsoportban.

Pozsonyi Csenge - zeneiskolás, Ajka
“Nálunk nincsen zenész a családban, csak az egyik nagypapám zongorázott és harmonikázott. És szerettem mindig is zenét, és a hegedű megtetszett, szerettem volna kipróbálni. Versenyeken már voltam, ezen a Koncz János-versenyen is voltam három éve, de nem jutottam be a döntőbe, csak a válogatón.”

A 15. Koncz-hegedűversenyen harminc zeneiskola növendékei mérik össze felkészültségüket, így az képet ad a hazai hegedűoktatás eredményességéről is.

Kalló Zsolt - Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, zsűritag
“A hegedű rendkívül népszerű hangszer, az én gyerekkoromban is az volt. A magyarságtudatban ez a hangszer mindig is jelen volt, a magyar népzene egy meghatározó hangszere a hegedű. Ha ma egy zeneiskolai felvételit megnézünk, illtve a jelentkezőket, akkor többségében hegedűt akarnak tanulni, zongorát, illetve fuvolát.”

A verseny névadóját, Koncz Jánost hegedűs csodagyerek tartották, ő volt a 20. század első felének egyik legfoglalkoztatottabb, nemzetközi hírű hegedűművésze. Szülővárosa, Szombathely - ahol első, zajos sikerű koncertjé is adta - emlékét az 1974 óta háromévenként megrendezett zenei versennyel ápolja.