Hírek

Konferencia a Jáki templom restaurálásáról

2020. február 20., 13:18

A jáki Szent György-templom és környéke régészeti, építészeti és restaurátori kutatásának eredményeiről  számoltak be a szakemberek az érdeklődőknek a Premontrei Gimnáziumban. A Szombathelyi Egyházmegye által szervezett konferencián elhangzott: a kutatás lassan a végéhez ér, a második ütemben valósul meg a felújítás, amit majd egy látogatóközpont megépítése követ. Minderre 2,3 milliárd forintot biztosít egy 2017-es kormányhatározat.

Konferencia a Jáki templom restaurálásáról

A magyar épített örökség kiemelkedően fontos épülete, több mint műemlék: a magyarság megmaradásának szimbóluma, mérföldköve történelmünknek és a műemlékvédelemnek - fogalmazott Székely János megyéspüspök a 800 éves jáki templomról. A konferencia előadói az eddigi kutatások eredményeit ismertették. A régészeti feltárások nyomán a templomdombon erődítések maradványai, az épület belsejében pedig sírok kerültek elő, amelyek egy része még a templomnál is régebbi.

Pap Ildikó Katalin - régész
Ami nagyon figyelemre méltó, hogy ezek a korai sírcsoportok, a 11-12. századi temetőhöz tartozó sírcsoportok vágták egymást, ami pedig annyit jelent, hogy az a temetző, ami a Szent györgy-templom alatt van, az egy átmeneti temetőtípus a pogány soros temető és a keresztény templom körüli temetők között. 08:16

A régészek arra számítanak, hogy a Szent György-templom alatt egy másik, hasonló korú egyházi épületre bukkannak, és előkerülhet az alapító, Jáki Nagy Márton temetkezési helye is. Új információkkal szolgáltak a falkutatások is.

Sarkadi Márton -  építészmérnök, a helyreállítás szakmai koordinátora
Jónéhány olyan részlet került a felszínre, amely részben a templom 13. századi építéstörténetéről árulkodik, egyes tervváltozásokat, építési szakaszhatárokat mutat, illetve a templom átépítéséhez, 17-18. századi átépítési periódusaihoz tartozik. 01:12

A falakon több helyen egykori színes díszítőfestések töredékei kerültek elő, amelyeket a 100 évvel ezelőtti nagyszabású felújításkor levakoltak.  

Heitler András - festőrestaurátor művész
A mostani állapotot, mostani látványt nagyon meghatározza az, hogy a felületek rendkívül szennyezettek. Tehát ez a mai állapot, a mostani kor. Amúgy valóban nagyon sok réteg, sok periódus van egymás mellett és sok helyen egymáson. 12:32

Az előkészítő munkák után tavasszal kezdődhet meg a tényleges restaurálás előbb a templom belsejében, majd a két mellékhajó homlokzatán. Ezt követi a nyugati kapu és a Szent Jakab-kápolna helyreállítása, a támfal újjáépítése, végül az egykori apátsági épületek felújítása és egy látogatóközpont kialakítása.