MNB - 2
MNB

Hírek

Konferencia a szociális munka napja alkalmából

2011. november 10., 17:12

A magyar lakosság közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami valamilyen kezelést, gondozást igényel. A szociális ellátó rendszer az idősek, fogyatékkal élők, szenvedélybetegek, hajléktalanok, állami gondozott gyerekek számára nyújt segítséget.

Konferencia a szociális munka napja alkalmából

Az ágazatban dolgozók áldozatos munkájára hívja fel a figyelmet a szociális munka napja, melyet világszerte november 12-én tartanak. Ez alkalomból ma konferenciát rendeztek Szombathelyen.

Itt a lét a tét - az ismert valóságshow elemeire épített szerepjátékkal  népszerűsítették szakjukat a Pécsi Tudományegyetem Egyészségtudományi Karának szociális munkás hallgatói néhány hete a pályaválasztási kiállításon. Eddig minden évben indítottak nappali tagozatos képzést, idén először túl kevés volt a jelentkező.

Szociális munkásnak lenni több, mint munka, inkább szolgálat - mondják a benne dolgozók. Empátia, érzékenység, kitartás kell ahhoz a sokszor emberfeletti teljesítményhez, amit a rászorulók támogatása jelent. Az alulfinanszírozottság, a rossz munkakörülmények és a bizonytalan jövőkép azonban sokakat elrettent.

Fekete Árpád - igazgató, megyei szakosított szociális intézet
"A jelenlegi helyzetben, ha azt mondanám, hogy ez egy olyan hivatás, aminek a mai magyar valóságban jelentős a presztízse, akkor nem mondanék igazat. A jövőben még több munkával, még több bizonyítással kell megvalósítanunk, hogy ez így legyen."

A Szociális Igazgatók és Szakemberek Egyesülete által szervezett konferencián az volt a cél, hogy felvegyék a kapcsolatot egymással és a jogalkotókkal, illetve megvitassák a szakma aktuális eredményeit és nehézségeit.

Csizmaziáné Hubert Mária - SZIME tagozatvezető
"A megyei bentlakásos intézmények állami kézbe kerülnek, és ezek miatt is tele vagyunk szorongással, várakozással, hogy vajon jó lesz-e. Szeretnénk, ha jobb lenne a szakmának, és kicsit kiegyenlítődnének a viszonyok az intézmények között."

Vas megyében ezidáig nem ünnepelték a szociális munka napját, a találkozóval ennek a hagyományát szeretnék megteremteni, hogy ráirányuljon a figyelem a területen dolgozókra.