MNB
MNB - 2

Hírek

Konferencia a Védőoltási Héten

2019. április 25., 14:02

Regionális konferenciát szervezett a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Európai Védőoltási Héthez kapcsolódva. A lakosság egészségi állapotáról, az oltásokkal kapcsolatos kommunikációról, a konkrét betegségtípusok közül pedig a HPV-ről és az influenzáról cseréltek eszmét a szakemberek. A közös cél a járványok megelőzése.

Konferencia a Védőoltási Héten

A védőoltás hetéhez nem először csatlakozott Szombathely, ám eddig többnyire helyi, most azonban regionális konferenciát szerveztek.

Stánitz Éva - megyei tisztifőorvos
“Meghívtuk a Győr-Moson-Sopron megyei kollégák néhány tagját, illetve Zala megyeiek is itt vannak, és valamennyien tartanak előadásokat is, tapasztalatokat próbálunk megosztani a védőoltásokkal kapcsolatos népegészségügyi tevékenységről.”

A megye halálozási adatairól készített összefoglalót a Győr-Moson-Sopron megyei szociológus. A helyzetelemzésből kiderült, hogy a halálozási adatok Vasvár és Szentgotthárd térségében a legrosszabbak - az esetek több mint felében a megelőzéssel, gyógyítással javítható lenne a helyzet.

Burkali Bernadett - szociológus, epidemiológus, GYMS Megyei Kormányhivatal Népegésszégügyi Főosztály
“Mindig egy választott standardhoz, jelen esetben a magyarországi átlagstandardhoz hasonlítjuk a halálozási szintet, és mutatunk halálozási különbözőségeket.”

A budapesti biostatisztikus a védőoltások és az ezekkel kapcsolatos tévhitek kommunikációjáról, a tévhitekről beszélt.

Ferenci Tamás - orvosbiológiai mérnök, biostatisztikus
“Hogyha például felvilágosítást, ismeretterjesztést tartunk, nem érdemes tévhiteket még azonnal cáfolva sem leírni, leginkább a tényekre kell fókuszálni, és pozitív üzeneteket fogalmazzunk meg, ezek mind olyan dolgok, amelyeket észben kell tartanunk akkor, ha az ember megfelelően kommunikál, és tudni kell, hogyan kell ezt jól csinálni.”

A konkrét fertőző betegségek közül a HPV és az influenza került szóba: mindkettő megelőzhető lehet a védőoltással - mégsem mindig veszik igénybe a veszélyeztetettek. A cél, hogy ez társadalmi szinten mielőbb megváltozzon.