Hírek

Konferencia az energetikai korszerűsítésről

2011. június 10., 12:37
Az Új Széchenyi Tervben a kormány kiemelten támogatja az energetikai korszerűsítést. Megújuló energiaforrások felhasználására kaphatnak támogatást az önkormányzatok és intézményeik. Konferencián tájékoztatták a lehetőségekről a települések és intézmények vezetőit Bükön.
Konferencia az energetikai korszerűsítésről

A Savaria Szakképző Iskolában komplex energetikai korszerűsítésre lenne szükség. Elavultak a nyílászárók, nincs leszigetelve az épület. A kollégium melegvízfogyasztása is jelentős. A teljeskörű korszerűsítés mintegy 100 millió forintba kerül.


Dr. Tatai-Szabó Mihály - igazagtó, Savaria Szakképző Iskola
Az előzetes számítások szerint 40%-ot tudnánk spórolni az energiaköltségekből. A gázköltségünk évi 12-14 millió forint. Már ha abban spórolunk, már az jelentős.
 
A megye kistelepüléseinek önkormányzatai is keresik a lehetőséget művelődési intézmények, óvodák, iskolák energetikai korszerűsétésére. A helyi költségvetésekből ugyanis sok pénzt visznek el az enregiaszámlák. 


Kovács Ernő - polgármester, Petőmihályfa
Ahhoz kpest sok áramdíjat fizetünk 1.5 millió forintot. A gázdíj 600 ezer forint és ez egy 20 millió forintos költségvetésű falunál jelentős összegnek számít.
 
Az Új Széchenyi Terv pályázatai lehetőséget biztosítanak önkormányzatoknak és intézményeiknek, többek között megújuló energiaforrásokat hasznosító beredezések beszerésére, hangzott el egy büki konferencián. A résztvevők a biomassza alapú kazánokat illetve a napelemes, napkollektoros rendszereket ismerhették meg. 85%-os támogatást kaphatnak a szervezetek, maximum 50 millió forint nyerhető el. 


Madarász András - értékesítési menedzser, Goodwill Consulting Kft.
Míg pályázat nélkül ezek a rendszerek 15 év alatt sem biztos, hogy megtérülnek, pályázattal 2-3 évre csökken ez a mégtérülési idő.
 
A települések és intézmények vezetőinek azonban rossz hír, hogy a megújuló energiaforrásokat hasznosító pályázatok egy részét, keretkimerülés miatt felfüggeszették. Azt, hogy ez meddig lesz érvényben, nem lehet tudni.