Hírek

Könnyed nyári komédiát láthat idén is a karneválszínház közönsége

2016. július 22., 15:52

Eduardo de Filippo Nem fizetek! című darabja a nápolyi kispolgárok mindennapi életét tárja a nézők elé sok humorral, mégis elgondolkodtató módon. A történet egy lottónyeremény körül bonyolódik. Szerdán tartották az olvasópróbát a Weöres Sándor Színházban.

Könnyed nyári komédiát láthat idén is a karneválszínház közönsége

"A csípéseknek az aljáig felhajtom, jó?"

Sorra érkeznek a színészek a jelmeztárba, hogy rájuk igazítsák a szerepüknek megfelelő ruhát. Balogh János, aki Mario Bertolinit, az ifjú szerelmest és lottónyertest alakítja, igazi olasz gigolós külsőt kap.

"Akkor ha megengedi, elhoztam a kitöltött szelvényeket, biztos nyerőszámok, megjelentek nekünk ma éjjel."

A történet szerint egy lottózó tulajdonosa elragadja lánya udvarlójának nyertes szelvényét, mert az ő rég halott apja súgta meg álmában a nyerőszámokat a leendő vőnek.

Balogh János - színész, "Mario Bertolini"
"Az egész bonyodalom tényleg eléggé abszurd, hogy most kié a nyeremény. Én állítom, hogy az enyém, mert én játszottam meg. Mertz Tibi meg azt mondja, hogy mivel az ő apjától kaptam meg a számokat, és valószínűleg neki szánta, ezért az övé. Tehát az egész kalamajka abból adódik, hogy kié lesz egy négymilliót érő nyeremény."

A leendő após, Don Ferdinando úgy gondolja, apja tévedésből jelent meg Marió álmában. Egy ügyvédtől és egy plébánostól kér segítséget igaza védelmében.

Mertz Tibor - színész, "Don Fernando"
"Nem túl intelligens, viszont nagyon akaratos, ez a párosítás mulatságos tud lenni, meg talán dühítő is. A viszonyai furcsák, a saját feleségével, lányával, mindenkit megpróbál leuralni."

"Tűnj innen! Lehet, hogy a férjemet rá tudod szedni, de engem nem. Ha rajtam múlna, többé a lábadat se tehetnéd be ebbe a házba."

Eduardo de Filippo szellemesen, mégis filozofikusan mesél a nápolyi polgárok életéről. A darabot 1940-ben mutatták be Rómában. A karneválszínház számára Réthly Attila rendezi, aki korábban Kaposváron már színre vitte ezt a könnyed komédiát.

Réthly Attila - rendező
"Az ember arra gondol, ha nyáron színpadra lép a hőségben, igyekezzen valami könnyedebb, szórakoztatóbb műfajú dologgal előállni. Ez a darab olyan, ami egyszerre nevettet, és picit el is gondolkodtat."

A tavalyi vendégjáték után az idei karneválszínházi darab ismét a Weöres Sándor Színház saját produkciója. Az előadást összesen nyolc alkalommal láthatja a közönség, a bemutató augusztus 19-én 18 órakor kezdődik a Megyeháza udvarán.