Hírek

Könyv jelent meg a Kisfaludy Sándor utcában feltárt kora Árpád-kori temetőről

2017. január 13., 16:20

A belvárosi sírok érdekessége, hogy egyidősek a közelben lévő Szent Márton-templom körüli temetővel. A holtak mellett pénzérméket, használati tárgyakat és ékszereket, köztük a kor jellemző leletét, az S-végű hajkarikát találták meg a régészek.

Könyv jelent meg a Kisfaludy Sándor utcában feltárt kora Árpád-kori temetőről

A Kisfaludy és Szent Márton utcák által határolt területen 1965-ben kerültek elő egy soros kora Árpád-kori temető első nyomai. 2006-ig több ásatási periódusban összesen 135 sírt tártak fel.

Vigh Károly - tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"Egy átmeneti korról van szó, a 10. század eleje, közepe, amikor pogányság és kereszténység egymás mellett él, hiszen ebbe a temetőbe pogányok temetkeznek, tőle pár száz méterre ott van a Szent Márton temető, ahová keresztények."

Hasonló egymásmelletiségre Magyarországon csupán egyetlen párhuzam akad - Veszprém megyében. A régészek nem tudják pontosan, hogy a Kisfaludy utcai közösség miért nem a templom köré temetkezett. Elképzelhető, hogy etnikai különbség van a két temető használói között.

Kiss Gábor - régész
"A szombathelyi várhoz bizonyos besenyő várnépek tartoztak, és talán, csak felvetés szintjén - ezt igazolni aligha lehet - hogy talán ezek a besenyők azok, akik ebben a soros temetőben leltek nyughelyet."

A temető leletanyaga szegényes, falusias közösségre utal. Előkerült több pénzérme I. Istvántól I. Andrásig, az ékszerek között pedig fülbevalók, karperec, valamint a korra jellemző S-végű hajkarikák találhatók meg. Utóbbiakat viselhették hajban, hajpántra varrva vagy fülben is.  

Horváth Ciprián - régész, szerző
"Mivel a temetőben nagy számban kerültek elő ún. s-végű karikák, és az érmek a keltezés lehetőségét is megteremtették, érdemesnek tűnt részletesebben foglalkozni ezzel a tárgytípussal, amely az Árpád-kor anyagi kultúrájának vezérlelete volt."

A könyv bár tudományos munka, olvasmányosan mutatja be ezt a különleges temetőt fotók, rajzok, leírások segítségével.