Hírek

Könyv mutatja be az ókori Savaria történetét

2018. január 12., 16:32

Főként a tanároknak és a diákoknak, de a városba látogató idegeneknek és minden érdeklődőnek hasznos lehet az a könyv, amely írott emlékeken keresztül mutatja be az ókori Savaria történetét. A helytörténeti kutatásairól ismert Kereszturiné Pintér Mária könyve 25 év után jelent meg újra, ezúttal a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában.

Könyv mutatja be az ókori Savaria történetét

Savariai épülettöredékek, sírkövek, oltárok és szobormaradványok szép számban fennmaradtak az első századokból. A Savaria múzeumban őrzött emlékek és a rajtuk olvasható feliratok sok mindent elárulnak Szombathely ókori történetéről.

Tóth Endre régész
A rómaiak egy grafomán nép volt, mindent megörökítettek, élők, halottak életkorát, foglalkozását, hol volt esetleg „kiküldetésben”, tehát a hadsereggel hol járt, merre járt, és ezek rendkívül fontos források.

A város történetét megörökítő antik írott források mellett ezek a kőemlékek is belekerültek Az ókori Savaria írásban és képben című kötetbe. A szerző - felfejtve a latin szövegek jelentését - a tanárok és a diákok számára is megismerhetővé tette a település csaknem 2 ezer évvel ezelőtti múltját.  

Kereszturiné Pintér Mária szerző
Én mint történelem-könyvtár szakos tanár, úgy gondoltam, hogy munkánkhoz elengedhetetlen az ókornak a helyi ismerete, ezt el kellett fogadtatnom, hogy ez szükséges, mert történelmet tanítani helytörténet nélkül nem lehet.

A Szombathely ókori történetét kutató régész szerint a könyv azért is aktuális, mert azt igazolja, amiről mostanában kevés szó esik, vagyis hogy az európai kultúra a keresztény római császárkori kultúra örököse.

Tóth Endre régész
A feliratoktól a jogi gondolkozásig, az építészetig, a csatornázásig, a fürdőig, írásbeliségig mindent a rómaiaktól örököltünk. Tehát itt a pedagógusok számára egy nagyon jó könyv, hogy megismerjék, milyen is a római kultúrának egy szelete, ami a savariai feliratokból megismerhető.

Kereszturiné Pintér Mária könyve először 25 évvel ezelőtt jelent meg, a mostani kiadás tartalmában alig változott, de szebb külsőt kapott, és színes képekkel, illusztrációkkal egészült ki.