Hírek

Könyvajándéknap

2019. február 14., 14:31

Ötödik alkalommal csatlakozott a Berzsenyi Dániel Könyvtár a nemzetközi könyajándéknaphoz. Ilyenkor lehetőséget teremtenek arra, hogy az otthonról behozott kötetek ismeretlenül gazdát cseréljenek, akár egy-egy kedves üzenet kíséretében. A város több pontján helyeztek el könyveket, az iskolásokat pedig mesefoglalkozásra várták.

Könyvajándéknap

"Otthon játszani. Otthon aludni. Család."

Mi jut eszedbe, ha azt hallod: otthon? Ezt a kérdést tette fel a könyvtáros a gyerekeknek, akik Rofusz Kinga Otthon című könyvével ismerkedtek a játékos foglalkozáson. Mindannyian hoztak magukkal olyan köteteket is, amelyeket már nem olvasnak, de másnak még örömet szerezhetnek velük.

Horváthné Németh Andrea - tanár, Váci-iskola
"A gyerekek nagyon szeretik a könyveket, hoztak is, mindegyikük, volt, aki többet is, le kellett beszélni, hogy csak egyet hozzanak. Az iskolánk könyvtára is népszerű, oda is sokat járnak."

Hanna például karácsonyi témájú könyveket választott.

Paukovics Hanna - tanuló, Paragvári Utcai Általános Iskola
"Már meguntam, olvasgattam, és szeretném másnak ajándékozni."

Molnár Szófia - tanuló, Paragvári Utcai Általános Iskola
"Azért választottam, mert már kinőttem, mert nagybetűs, ezt meg anyukám választotta, mert nem nekem való."

Február 14. a nemzetközi könyvajándék nap. Célja, hogy közelebb hozza az olvasást az emberekhez, és erősítse a könyvek iránti szeretetüket.

Zsigri Mária - könyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"A célja az, hogy olyan emberekhez is eljussanak a könyvek, akik nem találkozhatnak vele. Olyan gyerekekhez elsősorban, akik anyagilag nem engedhetik meg, vagy olyan környezet veszi őket körül, ahol a könyv jelenléte fontos. Habár ide a könyvtárba olyan gyerekek érkeznek, akik szeretik a könyveket, de mégis csak ez egy figyelemfelhívás."

Abban a családban, ahol a szülők is olvasnak, és szokás esti mesét hallgatni, a gyerekek is hamar könyvbaráttá válnak.

Tóth-Kovacsics Boglárka - tanuló, Paragvári Utcai Általános Iskola
"Állatosat szeretek olvasni, és szeretek olvasni."

A könyvtár bejárata mellett álló könyvajándék polcra bárki feltehetett megunt, de jó állapotú kötetet, és el is vehetett onnan egyet. Akár be is csomagolhatta, vagy üzenetet mellékelhetett hozzá.

Krizsán Zsuzsanna
"A könyvtár munkatársai a város több pontján is helyeztek el könyveket a mai könyvajándék nap alkalmából, érdemes körülnézni a Fő téren vagy a buszmegállókban is. Mi is hoztunk egy mesekönyvet, errefelé sok gyerek jár, biztosan megtalálja valaki, és örülni fog neki. Most ideteszem a padra, és várja az új kis gazdáját."