MNB - 2
MNB

Hírek

Könyvek utazáshoz

2013. július 24., 11:27

Sokat olvasunk a nyáron – ezt mutatják a könyvesbolti eladási adatok és a könyvtári kölcsönzések is. A gyerekek egyre kevésbé idegenkednek a kötelező olvasmányoktól, miközben szépen fogynak a könnyedebb kiadványok a nyári vakációra.  

Könyvek utazáshoz

Szepesi Nikolett egykori úszónő botránykönyve vezeti a nyári sikerlistát az egyik belvárosi könyvesboltban, de a legkeresettebbek között vannak Márai Sándor és Esterházy Péter, valamint Tóth Krisztina könyvei és az útikönyvek. Nem kizárólag könnyed és olvasmányos regényeket keresünk a nyárra.

Varga Nárcisz - üzletvezető, Líra Könyváruház
„Tavaly a bulvár ment jobban nyáron, tehát több romantikus könyvet vittek, idén viszont a szépirodalom, de ez betudható annak is, hogy most Márai Sándornak is adtak ki egy új könyvét, ami még eddig nem jelent meg a piacon, és Esterházy is végre írt egy új regényt, úgyhogy ezek tarolnak, mondhatni, szép eladási számokat produkálunk.”

A megyei könyvtárból nem kölcsönöznek kevesebbet a nyáron, mint az év többi részében: most is havonta 1000 körüli könyvet visznek el. Sokan összegyűjtik az év közben el nem olvasott könyveket és azokat veszik ki a szabadságuk idejére.

Nagy Éva - igazgatóhelyettes, Berzsenyi-könyvtár
„Sokan annyi könyvet visznek, hogy alig bírják el. Visznek kötelező olvasmányt is, éppen ma kérdeztem és mondták, hogy még a Pál utcai fiúkra is van előjegyzés. Középiskolások is visznek Shakespeare-t, ennek nagyon örülünk, mert ennek nem volt igazából gyakorlata, hogy így a nyár közepén elvitték volna a kötelező olvasmányokat.”

A Berzsenyi Dániel Könyvtár augusztus ötödike és huszadika között zárva tart. Addig érdemes kikölcsönözni a szükséges nyári olvasmányokat és az útikönyveket.