Hírek

Könyvsorozatot kaptak az iskolák

2014. november 19., 16:56

Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben címmel hiánypótló könyvsorozat jelent meg a Nagy Háborús Emlékév alkalmából. A 21 kötetes sorozatot iskolák és egyetemi könyvtárak kapták ajándékba a magyar kormánytól. 40 Vas megyei középiskola és könyvtár kapta meg a nagyszabású kiadványt.

Könyvsorozatot kaptak az iskolák

A szép külsejű, vaskos kötetekből álló könyvsorozat az 1885 és 1901 között a Magyar Királyi Államnyomdában készült eredeti példányok hasonmás kiadása. Szembetűnő az akkori nyelvezet és írásmód, valamint a művészi igényű illusztrációk, amelyek többek között Benczúr Gyula, Munkácsy Mihály, Zichy Mihály és Feszty Árpád nevéhez fűződnek. A kötetek a monarchia országait mutatják be. A Savaria Szaképző Iskolába múlt héten érkezett meg a könyvcsomag.

Sümegi Tamás - tagintézmény vezető, SZMSZKI Savaria Szakképző Iskolája
"Ma azt hiszem, minden oktatási intézmény örülhet, ha ajándékokat kap, mi is örülünk ennek a könyvtári fejlesztésnek, amit ajándékként kaptunk, ha ezt önerőből kellett volna megvásárolni, nagyon nehéz lett volna."

130 évvel ezelőtt Jókai Mór volt a szerkesztőbizottság elnöke. A mű ötlete Rudolf trónörököstől származik, aki fontosnak tartotta, hogy a soknemzetiségű és soknyelvű birodalomról egy átfogó, mindenre kiterjedő mű készüljön. Az első világháború kitörésének centenáriuma alkalmából nyomtatták újra, hiszen a nagy háború története az előzmények ismeretében érthető meg igazán. Az iskola könyvtárában bárki hozzáférhet majd, és a 11. osztályosok történelemóráin is felhasználják majd a köteteket.

Kaszás Tímea - történelemtanár
Egészen jól beépíthető a tanórák anyagába, elsősorban történelmi forrásként alkalmazható. Mindemellett, miután a könyvtárban lesz elhelyezve, lehetőséget nyújt az iskola korszak iránt érdeklődő pedagógusainak és tanulóinak, hogy a Kárpát-medencében élő nemzetek történelmét alaposabban meg tudják ismerni."

Az emelt szintű érettségire készülő diákok is haszonnal forgathatják majd a köteteket. A legszebb illusztrációkból hamarosan kiállítás nyílik az iskola aulájában.