Hírek

Koraszülött gyermekeket nevelő családok találkoztak

2019. szeptember 09., 15:05

Találkozóra hívta az érintett családokat szombaton a Zseboroszlán - Vas Megyei Koraszülöttekért Alapítvány. A Herényiek Házában tartott rendezvényen színes programokkal várták a több száz résztvevőt. A szombathelyi kórházban tavaly több mint ötven olyan újszülött jött a világra, aki a 32. hét előtt született.

Koraszülött gyermekeket nevelő családok találkoztak

28. hétre, életmentő császármetszéssel  jött a világra a szombathelyi kórházban Benedek. A soproni család rendszeresen részt vesz a Zseboroszlán alapítvány rendezvényein.

Pusztai Attila
“Szerintem ez egy tökéletes lehetőség arra, hogy a hasonló korú, hasonló helyzeből induló gyerekek fejlődését is látjuk, látjuk azt, hogy jó helyen vagyunk, az utógondozásnak szerintem ez egy fontos része.

A PICniket nyolcadszor rendezte meg az alapítvány. A színes forgatagban kézműves foglalkozás, állatsimogató, bűvészelőadás is helyet kapott; a szórakozás mellett a legfőbb cél mégis a találkozási lehetőség, a tapasztalatcsere volt.

Zernovácz Judit
“26. hétre született, hatszázharminc grammal, harmincegy centivel. Onnan visszaestünk ötszázötvenre, onnan indultunk, de hála az égnek, minden jó.”

A Markusovszky Kórházban 1976 óta működik a Perinatális Intenzív Centrum, ahova a 32. hét előtt világra jött újszülöttek, vagy azok a babák kerülnek, akik súlyos betegségben szenvednek, tartós lélegeztetést igényelnek.  Az intenzív osztály fejlett műszereivel és az osztályon dolgozó orvosoknak, nővéreknek köszönhetően egyre több igen kis súlyú gyermeket sikerül életben tartani - miközben 100-ból 10 koraszülés.

Grassely Magdolna - részlegvezető főorvos, Perinatális Intenzív Centrum
“Jó, hogy itt vannak, és hogy itt lehetnek, és hogy jó látni, hogy jó az a munka, amit csinálunk - reméljük, hogy jól és egyre jobban csinálhatjuk majd -, ebbe azért sokat segít időnként az alapítvány, amelyik támogatja a koraszülött intenzív osztály.”

Az alapítvány hasonló rendezvények mellett például műszerek beszerzésével segíti a centrum munkáját, hozzájárul az érintett családok költségeihez, illetve támogatja a korai fejlesztő tevékenységét.

Szita Szilvia  - alapító, Zseboroszlán - Vas Megyei Koraszülöttekért Alapítvány
“Amire legutóbb költöttünk, a kórházon belül dolgozó nővérek továbbképzései. Olyan speciális tanfolyamokra tudtak eljutni, amire a központi költségvetésből nem lenne keret. Ennek ők is örülnek, és nyilván a babáknak is sokkal jobb lesz, mert egy csomó új módszert tanulnak meg.”

Az alapítvány most az osztály számára egy speciális lélegezetetőgép vásárlását tűzte ki célul, a korai fejlesztő intézményt pedig a munkát segítő eszközöket beszerzésével segíti.