Hírek

Korlátozások - Egy hónapra lezárják az óvodákat, iskolákat, két hétre bezárnak az üzletek

2021. március 04., 19:56

A fertőzöttségi adatok egyre romlanak, napról napra több a koronavírusos beteg és az elhunyt, ezért van szükség a szigorításra - indokolta a döntést Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Egy hónapra lezárják az óvodákat, iskolákat, két hétre pedig az üzleteket.

 

Korlátozások - Egy hónapra lezárják az óvodákat, iskolákat, két hétre bezárnak az üzletek

Hétfőtől egészen április 7-ig lezárják az óvodákat és az általános iskolákat. Kidolgozzák a digitális oktatás részleteit. A bölcsődékről külön nem esett szó. Az üzletek március 8-tól 22-ig két hétre bezárnak, kivéve az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat és benzinkutakat. Szabadtéren mindenhol kötelező lesz maszkot viselni. A magánegészségügy kivételével szünetelnek a szolgáltatások, hogy pontosan melyek ezek, még tisztázatlan. Nem tudni, mi lesz az éttermekkel, bankokkal, postákkal, dohányboltokkal, lehet-e templomba, játszótérre menni. Bezárnak az edzőtermek is, a meccseket zárt kapuk mögött rendezik. A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, szabadtéri sporttevékenység a 1,5 méteres távolság tartásával lehetséges. A munkáltatókat arra kérik, hogy ahol megoldható az otthoni munkavégzés, álljanak át arra. Nemény András élő Facebook-bejelentkezésben ismertette a szombathelyi fertőzöttségi adatokat.

Nemény András - polgármester
"320 aktív pozotív ... kórházi beteg van, aki covid-pozitív."

Holnap megkezdődik a tömeges oltás, keddig a megyében több mint 2200 fő immunizálását tervezik. A volt SZTK-ban kialakított oltópontoknál sátrakat állítottak, mobil wc-ket helyeztek ki és parkolókat vártak le a várakozók számára. A háziorvosok nem tudnak naponta 20 embernél többet beoltani, ezért az önkormányzat kezdeményezi saját oltópontok felállítását.

Nemény András - polgármester
"Négy oltóhelyre teszünk javaslatot ... tudjuk ezt megcsinálni."

70 önkormányzati dolgozót csoportosítanak át diszpécseri feladatokra, további 80-at az oltópontokon történő koordinációba. A lezárásokkal kapcsolatban még sok a nyitott kérdés, a rendelet várhatóan éjfélkor jelenik meg. Ha lehet óvodai ügyeletet biztosítani, megszervezik, ígérte a polgármester. Elképzelhető, hogy a bölcsődék nyitva lesznek. A szociális étkeztetést továbbra is ellátják. Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat továbbra is segít a bevásárlásban és a gyógyszerek kiváltásában. Nemény András mindenkitől azt kérte, hogy regisztráljon az oltásra, ő maga is beadatja a vakcinát.