Hírek

Kormányablak Szombathelyen is

2011. január 03., 18:51

Év végéig 33 államigazgatási szervezet működött a megyében, így a különböző ügyeiket intéző állampolgároknak sokszor a megfelelő irodák megtalálása is sok időbe telt. Ezt a széttagoltságot szünteti meg a kormányhivatal, ahol ezentúl hatékonyabb lesz az ügyintézés.

 

Kormányablak Szombathelyen is

A Kormány még tavaly szeptemberben döntött arról, hogy elindít egy átfogó államigazgatási reformot. 3 hónapos felkészülési időszak után most adták át a Hunyadi úton a kormányzati ablakot, ahol jól felkészített kormányzati tisztviselők várják az ügyfeleket.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott, Vas Megyei Kormányhivatal 
"A közbizalmat, amely az elmúlt években megromlott illetve csökkent az államigazgatási szervek írányában, ezzel az új kormányhivatallal képessek leszünk megerősíteni, helyreállítani."


Az ügyek egy részét helyben, saját hatáskörében fogja elintézni a hivatal. Ilyenek például a tulajdoni lap másolatok, térképek beszerzése, az egyéni vállalkozással kapcsolatos engedélyek intézése. Közreműködő hatóságként pedig többek között itt kaphatnak segítséget az állampolgárok a családi pótlék, a gyermeknevelési támogatás igénylése ügyében is.

Ágh Ernőné - mb. főigazgató, Vas Megyei Kormányhivatal
"Reggel 8-tól este 8-ig fogadjuk az ügyfeleket.  10 kollégánk, akik 4 hétig továbbképzésen vettek részt és vizsgáztak is a megtanult anyagokból, próbálják az ügyfelek tájékoztatását megvalósítani."


Ebben a hivatalban lehet majd benyújtani a magyar igazolvány kérelmeket is,  várhatóan sokan keresik majd fel az irodát  Vas megyével határos Ausztriából és Szlovéniából is.

Kovács Ferenc - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Azzal, hogy ezek az emberek is hozzájuthatnak azokhoz a jogosítványokhoz, amelyekhez bármelyik magyar állampolgár, úgy gondolom, hogy nekik is segítünk abban, hogy megőrizhessék magyarság tudatukat."


Első lépésként a megyei jogú városokban nyíltak meg az irodák, de a kormány azt tervezi, hogy 2013 végére a járási székhelyeken is elérhető lesz az állampolgárok számára a kormányzati ablak.