Hírek

Választás a megyében

2010. október 03., 18:47

Kormánypárti többséggel alakulhat meg az új Vas megyei közgyűlés: 15-ből 11 mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP. A vasi városok többségében független polgármester-jelöltek győztek, négy helyen jobboldali városvezetőt választottak. A szavazás alatt rendkívüli események nem történtek, két faluban azonban az időközi önkormányzati választást kell kiírni.

Választás a megyében

A választásra jogosultak 51,4 százaléka vett részt a vasárnapi voksoláson Vas megyében, ez kevesebb mint négy évvel ezelőtt, de a megyék között így is az 5. legjobb eredmény.

A megyeszékhelyen kívül minden településen szavaztak területi listára: a Fidesz-KDNP kapta a legtöbb voksot, így ők küldhetik a legtöbb képviselőt az új megyei közgyűlésbe, 11-en alkotják majd a kormánypárti frakciót. Az MSZP kettő, a Szolidaritás a Vidékért Mozgalom és a Jobbik 1-1 mandátumot szerzett. A megyei közgyűlés a korábbi 40 fő helyett ebben a ciklusban 15 taggal alakul meg, első ülésüket október 8-án, pénteken tartják, itt választanak majd elnököt is.

Szombathely mellett még 4 vasi városban született jobboldali győzelem, 7 helyen független jelölt lett a polgármester. A legnépesebb városokban fideszesek nyertek: Sárváron Kondora István győzött, Kőszegen Huber Lászlót, Körmenden Bebes Istvánt választották újra. Szentgotthárdon szoros versenyben, 10 szavazat különbséggel a független Huszár Gábor lett a befutó.
Két vasi kistelepülésen: Iklanberényben és Orfaluban egyenlő számú szavazat érkezett a polgármester-jelöltekre, itt tehát időközi választásokat kell kiírni.