Hírek

Kormányzati képzések

2018. március 29., 22:07

Alkotmánytan, közpénzügyek, szervezeti kultúra fejlesztése - a vezetői kompetenciák és a logika mellett ilyen témákról is tanultak a kormányzati tanulmányok képzés résztvevői. A járási hivatalok vezetőit egy két évvel ezelőtti jogszabály értelmében iskolázzák be folyamatosan.

Kormányzati képzések

Ilyen oklevelet vehetett át nemrég kilenc Vas megyei vezető állami tisztviselő Budapesten, miután az elsők között végezték el a kormányzati tanulmányok elnevezésű képzést.

Orbán István - vezető, Szentgotthárdi Járási Hivatal
“Elsősorban kompetenciákra, vezetői készségekre, logikára irányultak, illetve azoknak a továbbfejlesztésére. Természetesen ezek nem nélkülözték azokat az alapvető tantárgyakat, amiket ehhez a szakmához el kellett sajátítani. Például foglalkoztunk alkotmánytannal, közpénzügyekkel, uniós kérdésekkel.”

A járási hivatalvezetők és helyetteseik, illetve a főosztály- és osztályvezetők mellett az alacsonyabb beosztású munkatársak képzését is megszervezték. Ezen Vas megyéből összesen 29-en vettek részt.

Orbán-Németh Eszter - közbeszerzési referens, Vas Megyei Kormányhivatal
“Volt e-learning eleme, volt gyakorlati része, ahol csoportos formában dolgoztuk fel a témákat, és hetente vagy kéthetente kellett beadandó dolgzatokat készíteni, és azokat leadni. Témakörök  voltak, és ezeket a témakörökat értékelték. A második félév végén egy témához kapcsolódóan kellett egy prezentációt elkészíteni és előadni.”

A területi közigazgatásban dolgozók szakmai felkészülését biztosító képzések 2016 ősze óta folyamatosak. Ezt írja elő az állampolgárok jobb kiszolgálása érdekében a vonatkozó jogszabály.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott, Vas Megyei Kormányhivatal
“Ez az államtisztviselőkről szóló törvény rendelte el, hogy a  vezető állami tisztviselők kormányzati képzésben kötelesek részt venni öt éven belül, tehát öt éven belül el kell hogy végezzék ezt a három féléves képzést, a felsőfokú végzettésű állami tisztviselők, akik nem vezető beosztásúak, azok pedig két féléves közigazgatási képzésben kell hogy részt vegyen.”

Az oktatást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem koordinálja, az egyes képzéseket pedig a helyi kormányhivatalok szervezték.