Hírek

Környezetvédelmi konferencia az egyetemen

2020. február 06., 13:28

Változtak a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozások, erről tartottak beszámolót a szakértők azon a konferencián, amelyet az ÖKO-Skála szervezett az egyetemmel együttműködve. Az esemény a SEGÍTÉ-SEK kampány egyik fontos eleme, és tavasszal folytatódik, mégpedig az öko-lábnyom kiszámításának témakörével.

Környezetvédelmi konferencia az egyetemen

Tíz deka párizsit miért kell nagy műanyag csomagolásban árulni - a többi között ilyen kérdések is felmerültek azon a konferencián, amelyet a környezettudatosság, a szemléletformálás, a fenntarthatóság jegyében szerveztek az egyetemen.

Németh István - rektorhelyettes, ELTE Savaria Egyetemi Központ
“Szeretnénk megmutatni ennek a konferenciának a keretében azt, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozások hogyan és mi módon változtak; hogy az egyetem ebben mit tud segítséget nyújtani, hát az öko-lábnyom kiszámításában: nagyon fontos, hogy tudjuk és tudatosítsuk, legfőképpen magunkban, hogy hogyan és mint tudjuk ezt a lábnyomunkat csökkenteni.”

Az egyetem SEGÍTÉ-SEK kampányának és az ÖKO-Skála irodának a másik célja, hogy az Országos Környeztvédelmi Információs Rendszer változásairól tájékoztassák az érdeklődőket.

Mészáros György - főszervező - ÖKO-Skála Tanácsadó Iroda
“Segítséget szeretnénk adni a környezetvédelemben jelentést adó dolgozóknak, kollégáknak, hogy itt az elektronikus rendszerben milyen változások történtek, és ezeknek hogyan tudnak eleget tenni.”

Ezzel a többi között a március elsejei és 31-i adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez nyújtanak segítséget a szervezők. Az új környezetvédelmi adatszolgáltatás érdekli a Zalából érkezett szakembert is.

Varga Mátyás - környzetvédelmi mérnök
“Január 1-től változott a környzetvédelmi adatszolgáltatás, új az OKIR-kapu, és a hatóság most be fogja ezt nekünk mutatni, és már évek óta foglalkozom ezzel minden nap, ez a szakterületem, és most meghallgatjuk, hogy változott-e a bevalló felület.”

Májusban az öko-lábnyomról és ennek kiszámításáról szól majd a konferencia: ez egy olyan érték, amely azt jelzi, hogy mekkora az életvitelünk területigénye, és mennyire terheli meg a környezetet. Ez kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra és persze vállalkozásokra is.