Hírek

Korszerű érsebészeti módszer a Markusovszky kórházban

2019. december 06., 14:14

Több új műtéti technikát is bevezettek idén a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, amelyek kisebb kockázattal járnak, és rövidebb felépülési időt biztosítanak a betegek számára. Az egyik ilyen újítás egy korszerű érsebészeti módszer: fémháló beültetésével szüntetik meg a hasi aorta tágulatát. A korábbi 8-10 órás, nagy műtét helyett ez egy mindössze kétórás beavatkozás, amely után a beteg már másnap felkelhet.

Korszerű érsebészeti módszer a Markusovszky kórházban

A hasi verőértágulat időzített bomba a testben: vérnyomásingadozás vagy ütés hatására az érfal megrepedhet, és a beteg elvérezhet. A tágulatot rendszeresen ellenőrzik ultrahanggal akár éveken át, és ha elér egy bizonyos méretet, operálni kell. (műtét - ne a legvéresebb részeket!) Míg korábban nagy, feltárásos hasi műtétre volt szükség, ma már érsebészek és radiológusok kis bemetszéseken keresztül, (12:36) katéter segítségével oldják meg a problémát.

"Lehet látni a hálónak a fém struktúráját."

Így néz ki az a fémháló, (9:21) amit a hasi verőérbe ültetnek az orvosok. Ez áthidalja és lefedi a tágulatot. Egy ilyen eszköz értéke 4 millió forint.

"Ez szabad véráramlást biztosít a továbbiakban a beteg alsó végtagjai és a zsigeri szervek felé. Azzal együtt, hogy kirekesztettük a beteg felületet, lehet látni az egyhónapos kontrollon, hogy itt volt az aneorizma, ami kezd összeesni."

Az országban mindössze öt helyen végeznek ilyen beavatkozást, Szombathely lehet a következő. Ezen a héten műtötték a harmadik beteget ezzel a módszerrel, az első két páciens jól van, panaszmentesek.

Király István - osztályvezető főorvos, Központi Radiológiai Osztály  
"Ez az eljárás a beteg számára kisebb megterhelést jelent, következő nap fel tud kelni, egy héten belül távozhat a kórházból."

Az idei év újítása volt még a stroke-os betegek katéteres vérrögeltávolítása, ami ugyancsak érsebészetet érintő fejlesztés. (Medicina adáskép) A jövőben egy komplex centrum létrehozását tervezik ezen a területen - mondta el évértékelő interjújában a kórház főigazgatója.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"Az érsebészetnek a hagyományos belgyógyászati érgyógyítása, az angiológia is ide tartozik, és egy komplex, vaszkuláris centrumnak a kifejlesztése, ami nem csak műszerek, hanem módszerek, szakemberek képzését, továbbképzését is magába foglalja."

A következő években folyamatosan fejlesztik majd az onkológiai sebészet minden részterületét, tervezik egy PET-MR készülék beszerzését, valamint a sugárterápiás eszközpark felújítását is a Markusovszky-kórházban.