Hírek

Korszerűsítik a mentésirányítást

2010. augusztus 12., 07:57
Vas megyében is fejlesztik a mentők irányítási rendszerét. Az Országos Mentőszolgálat egységei az elmúlt évben egymillió beteget láttak el. Az esetek 78 százalékában tudták teljesíteni a 15 percen belüli helyszínre érkezési időt, és csupán a mentések 2%-ában lépték túl a normaidőt. A Vas megyei adatok ennél is kedvezőbbek. Az új információs rendszer bevezetésével a mentőszolgálat munkája jóval korszerűbb, költségtakarékosabb, gyorsabb és egyszerűbb lehet.
Korszerűsítik a mentésirányítást

A szombathelyi állomáson szinte percenként kapnak hívást a mentőszolgálat diszpécserei. Szerencsére legtöbbször nem sürgős esetkhez hívják őket. Most még papíron rögzítik az adatokat, ami időigényes és nem segíti a helyszín pontos azonosítását sem. Ez pedig sokszor jó néhány perccel meghosszabbíthatja a kiérkezési időt - mondja a regionális mentőfőorvos. Ezen jelentős mértékben javíthat az OMSZ új, korszerű mentésirányítási és segélyhívási rendszere, amelyet 3,5 milliárd forintos, uniós forrásból építenek ki az egész országban.

A mentőszervezet vezetője azt mondja: az elavult irányítás mellett a legnagyobb gondjuk az, hogy elöregedett a gépkocsi állomány. Az utolsó három évben nem jutott pénz új jármű beszerzésére, így jól jön az a 9,1 milliárd forint, amelyet eszközfejlesztésre fordíthatnak. Uniós pályázaton nyertek erre pénzt, ám új autók csak 2011-ben lesznek. A közbeszerzést addig le kell bonyolítani. Addig viszont még forrást kell találni a 10 évnél öregebb mentők kiváltására, mert ezeket már nem szabad használni mentési feladatokra.