Hírek

Kossuth Zsuzsanna-pályázat ápolóknak

2019. április 05., 16:22

Idén is meghirdette a Markusovszky-kórház a Kossuth Zsuzsanna-pályázatot, amelyre ápolók jelentkezhettek tudományos munkáikkal. 14 dolgozat érkezett, az első díjak ezúttal a pszichiátriai és a szájsebészeti osztályra kerültek. A pályázat célja, hogy kutatói tevékenységre ösztönözze a szakdolgozókat.

Kossuth Zsuzsanna-pályázat ápolóknak

Friedrichné Czigány Judit kilenc éve dolgozik a Pszichiátriai Osztályon. (12:54) Tanulmányában 102 skizofrén beteg esetét vizsgálta, arra volt kíváncsi, mi az oka a visszaesésnek, miért van szükség átlag négyévente ismét kórházi kezelésre. Ezzel elnyerte a Kossuth Zsuzsanna-pályázat diplomás ápolók számára meghirdetett kategóriájának első díját.

Friedrichné Czigány Judit - diplomás ápoló, Pszichiátriai Osztály
"Az derült ki, hogy a gyógyszerszedés hiánya okozza nagy százalékban a betegek kórházi kezelését. 92 százalékban a betegeknek a kutatásomban nem volt betegségbelátása."

A Kossuth Zsuzsanna-pályázat diplomával nem rendelkező ápolók számára kiírt "B" kategóriájának első díját Fritz Éva érdemelte ki. (19:43) Esettanulmányában egy várandós kismama ínygyulladás miatti kezelését írta le, és a szülést követő utógondozás lépéseit fejtette ki.

Fritz Éva - csoportvezető, klinikai fogászati higiénikus
"Arra jutottam, hogy részben ezt a hormonális változások, részben a rossz szájhigiénia okozza, a várandósság alatti problémák jelentették, többször étkezett, a fogmosások száma ugyanannyi maradt."

A pályázatot 2015-ben indította a kórház azzal a céllal, hogy kutatómunkára sarkallja az ápolókat. Ezt segítendő nemrég egy kutatásmódszertannal kapcsolatos továbbképzést is megvalósítottak.

Altmajer Beáta - ápolási igazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kutatómunkát előtérbe helyezzük, megfelelő szintre fejlesszük, és remélem, hogy a továbbiakban még továbbfejlesztőik. Óriási siker, hogy ezeket a pályamunkákat az országos konferenciákra tudjuk elvinni."

Idén is változatos témában születtek pályaművek a korszerű hallásvizsgálatoktól a szülészeti ellátáson át az agyi érkatasztrófáig. A dolgozatok színvonala évről évre magasabb, a legjobbak szerzői pénzjutalomban részesültek.