MNB
MNB - 2

Hírek

Kőszeg városa szeretné fellendíteni a borászatot

2018. január 30., 15:55

Túraútvonal kóstolási lehetőséggel, városi szőlőültetvény és gesztenyés telepítése, terményfeldolgozó építése - többek között ilyen beruházásokat terveznek, sőt van, ami már el is kezdődött Kőszegen. A borászat fellendítését már egy nyertes pályázat is segíti.

Kőszeg városa szeretné fellendíteni a borászatot

Kőszegen egykor virágzó szőlő- és gyümölcstermesztés folyt. A város most szeretné ezt a hagyományt feléleszteni a Kálváriától a Szulejmán Kilátóig terjedő területen. (9.12) A zártkertek revitalizációját támogató forrásból saját, úgynevezett gyalogművelésű szőlőültetvényt, és gesztenyést telepítenének, és az oda vezető út is megújulhat.

Básthy Béla - alpolgármester, Kőszeg
Az a célunk, hogy ne csak a jól ismert helyekre, Hétforráshoz, Óházhoz, Írottkőhöz menjenek fel a turisták, hanem legyenek olyan kijelölt utak, amelyekkel megismerhetik Kőszeg szőlő- és gyümölcstermelő kultúráját.

A Kálvária hegyen már több, friss telepítés látszik. A helyi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete is több hektáron gazdálkodik itt. Az elnök azt mutatja, hogy nyertes pályázatuknak köszönhetően hamarosan a jelenlegi gazdasági épület új szárnyakkal bővül.

"Itt lesz melléépítve L-alakban a bortároló pince, a tartályok be is vannak rajzolva, előtte lesz a feldolgozó, ahol a termést fel fogjuk majd dolgozni. És előtte pedig egy nyitott szín, ahová a traktor behozza a szőlőt, és itt történik a zúzás, bogyózás."

A 39 tagból álló szövetkezet területe és a feldolgozott szőlő mennyisége is folyamatosan nő, ezért vált szükségessé egy új épület.

Láng József – elnök, Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete
Van egy Hegyalja utcai pincénk, műemléki pincénk, ami most a szűk keresztmetszet. Jelenleg ott már a megnövekedett területből származó szőlőt nem tudjuk feldolgozni, kicsi a hely, és korszerű feldolgozó területet ott nem tudunk már kialakítani.

A szövetkezet az 50 millió forintos beruházásának felét pályázati támogatásból fedezi. Kőszeg szeretné, ha a zártkerti fejlesztéseknek köszönhetően a szőlőtermesztés kultúrája újra élő értéke lenne a városnak.