Hírek

Kőszeg-Veszprém-Balaton 2023

2020. július 07., 15:13

Július elsejétől a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete is csatlakozik a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz, amelyet Navracsics Tibor kormánybiztos irányít. Ezt egy sajtótájékoztatón jelentették be pénteken. Az intézet már a pályázat előkészítésében is részt vett, most azonban hivatalosan is bekapcsolódik projektbe.

Kőszeg-Veszprém-Balaton 2023

Navracsics Tibor – kormánybiztos,  Európa Kulturális Fővárosa
Magyarországon nem nagyon van hagyománya a településközi, térségközi együttműködési formáknak, abban bízom, hogy ezt fokozatosan fel tudjuk építeni, és modellt tudunk mutatni Magyarország többi településének is. 12.52.

Az együttműködés első kapcsolódási pontja az intézet által kidolgozott Kraft Program lesz. Az a térségfejlesztési koncepció, regionális gazdaságfejlesztési modell, amely a helyi erőforrásokra, hagyományokra és a kreatív iparra koncentrál.

Miszlivetz Ferenc – főigazgató, Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete
Ez egy város-vidékfejlesztési koncepció, ami nem vonatkozhat egy városra, Kőszegen elindult ez a fejlesztés, de eleve arról szól, hogy a város és a vidéke egyfajta kölcsönhatásban vannak, ha akarják, ha nem és ez a kölcsönhatás kiaknázható, hasznosítható. 24,17

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy egy olyan város, mint Kőszeg szerepét több dimenzióban lehet és kell vizsgálni. Más a közigazgatási, történelmi és más a város lakói, valamint a területiség által kijelölt szerepe.

Básthy Béla – polgármester, Kőszeg
Arra kell törekedni egy Kőszeg nagyságú városnak különösen, hogy mindezekben a dimenziókban legyen ügye, legyen előrelépése, és legyen egyfajta „együttemelkedése” a térséggel és mi erre törekszünk. 20,05

A rendezvényen elhangzott, az Írottkőről egészen a Balaton-felvidékig elláthatunk, ez is azt mutatja, hogy a Nyugat-Pannon térség települései nincsenek messze egymástól, kölcsönös közös gondolkodással, jó koncepcióval együtt fejlődhet régió.