Hírek

Kötelező bárányhimlő védőoltás

2019. szeptember 19., 13:50

Ettől az évtől vált kötelezővé a bárányhimlő elleni védőoltás a 13-16 hónap közötti gyermekeknek: az injekciót szeptembertől kezdték el beadni a gyermekorvosok. A változást a betegség súlyos szövődményei tették indokolttá.

Kötelező bárányhimlő védőoltás

Zoé az elsők között kapta meg a bárányhimlő elleni védőoltást. Édesanyja nagyon örül, hogy ez is bekerült a kötelezően beadandók közé.

Simon Adrienn
“Hogyha nem lett volna az, én akkor is beadattam volna, igazából én úgy vagyok ezzel ,hogy csak a javára szolgál, tehát ha elkapja, akkor szerintem kevesebb az esély, hát, most hogy mondjam, szóval hogy lassabb lefolyású lesz, mondjuk így,

Azoknak a gyerekeknek a szülei kaptak most oltásra behívót, akik betöltötték az első életévüket. A cél az, hogy ez a fertőzőbetegség egyre kisebb számban forduljon elő, és később el is tűnjön. A jóindulatúnak hitt gyermekbetegség ugyanis súlyosabb, mint sokan hiszik, mégpedig a szövődmények miatt.

Vincze Magdolna - gyermekorvos
“”A leggyakoribb, ha befertőződik a hólyag, ezek a vírusos hólyagcsák ngayon hajlamosak - főleg ha nincs jól kezelve, ellátva a bőr, akkor még inkább - enyhe bakteriális fertőzéstől a nagyon gyorsan kifejlődő, súlyos lágyrész pusztítást okozó bakteriális fertőzés, ez a leggyakoribb szövődmény.”

Megtámadhatja a tüdőt, illetve a központi idegrendszert is. A súlyos szövődmények egyébként a gyengébb immunrendszerű gyermekeknél gyakoribbak. Azok a szülők, akik szeretnék beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást gyermeküknek, aki a határidőnél előbb született, ezt saját költségen megteheti - igényelni a vakcinát az orvosuknál lehet.