Hírek

Kötelező lehet a szelektív hulladékgyűjtés

2011. február 24., 10:10
Már idén szigorodnak a légszennyezettség-vizsgálatok, és 2015-től kötelező lehet a szelektív hulladékgyűjtés - az érintetteket szakmai fórumon tájékoztatták a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.
Kötelező lehet a szelektív hulladékgyűjtés

A környezetvédelmi szakelőadók a főként vállalkozásokat, de a lakosságot is érintő levegőtisztasági és hulladékgazdálkodási törvénymódosításokról számoltak be.

Jelenleg a háztartások nagy részénél ömlesztve, egy konténerbe dobják a szemetet a lakók. A fajtánkénti hulladékgyűjtés többnyire ma még csak ott működik, ahol ilyen szelektív gyűjtősziget van. - Egy törvénytervezet szerint néhány év múlva már nem lesz választható, hogy ömlesztve, vagy külön-külön gyűjtik-e a háztartásokban a szemetet.


Fekete István - hulladékgazdálkodási osztályvezető, Környezetvédelmi Felügyelőség
"A településeknek most lehetőségük van szelektív gyűjtésre, ám várhatóan 2015-től kötelezően be kell vezetni."

Az új törvény tisztázni fogja a hulladék fogalmát és azt is, hogy az újrahasznosítás során mikortól válik új termékké.- hangzott el a szerdai környezetvédelmi szakmai fórumon. Szóba került az is, hogy a cégek által kibocsátott légszennyezettség ellenőrzése is változni fog. Hat hónapos próbaidőt biztosít a hatóság, ha minden határérték megfelel, csak akkor adják ki a működési engedélyt a tevékenységre.


Füleki Enikő - levegő-,zajvédelmi ügyintéző, Környezetvédelmi Felügyelőség
Az engedélykérelemnél részletesebben vizsgáljuk a levegő terhelő anyagok kibocsátását, az engedélykérelemnek tartalmaznia kell a hatásterület lehatárolását minden esetben.

A változásra az uniós jogharmonizáció miatt volt szükség. Az engedélyek időtartama nem változott, továbbra is 5 évre adhatók ki. Ha valaki engedély nélkül légszennyező forrást üzemeltet, 1 millió forint bírságra számíthat a január 15-étől életbe lépett változás szerint - hangzott el a szakmai fórumon.