Hírek

Kötelező tetűirtás

2011. július 26., 17:33

Júliustól már az iskolaorvosok és az ÁNTSZ szakemberei kötelesek tetvetleníteni azokat, akik maguktól nem gondoskodnak hajukban, testükön, vagy a ruházatukon megjelenő élősködők elpusztításáról. Az országos tisztifőorvos nemrég közölte a részletes eljárásrendet, mely ennek menetét szabályozza. Szombathelyen már eddig is eszerint ment a tetűirtás.

Kötelező tetűirtás

Így néz ki egy fejtetű. Az élősködő különös sajátossága, hogy színét a haj színéhez igazodva változtatja meg, így aztán nehezen észrevehető. A fejtetvesség egy 3-4 évente ciklikusan visszatérő probléma, általában gyerekközösségeben, vagy olyan helyen gyakori, ahol sok ember sűrűn fordul meg mint például a hajléktalan-, vagy munkásszállókon. Gyakorlatilag bárhol előfordulhat - mondja a kistérségi tisztifőorvos.

Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, VMK Népegészségügyi Szakig. Szerv
"Előfordulhat addig érintetlen, vagy nem fejtetves közösségekben is. Igazából nem sok, inkább visszatérő. Azt mondhatom, hogy éppen pont most a májusi időszakban 5 esetet találtunk egy iskolában."

Az új előírásoknak megfelelően ha valaki nem gondoskodik az irtásról, akkor szakemberek végzik el a tetvetlenítést. Ha máshogy nem megy, az otthonában keresik fel illetőt. Évente több száz ezer forintot költ az ÁNTSZ a tetű elleni szerre. Az előfordulásokat minden esetben jelentik a megyei intézeteknek, valamint nyilvántartják, és rendszeresen ellenőrzik a visszaesőket. A tetű közvetlen érintkezéssel terjed, így bárki megfertőződhet vele. Épp ezért fontos, hogy a tiszta körülmények között élő családok is rendszeresen ellenőrízzék a gyermekek fejét.