Hírek

Kötve-fűzve

2013. június 24., 18:36

Irodalmi kávéházi délutánra várták a szervezők a Weöres centenárium résztvevőit szombaton, a szombathelyi városházán.

Kötve-fűzve

"Hűvös és öreg az este,remeg a venyige teste.
Elhull a szüreti ének,kuckóba bújnak a vének."

A Valse triste csak egyike volt Weöres Sándor verseinek, amelyeket a költő nevét viselő színház vezetője, Jordán Tamás és a társulat tagjai „szolgáltak fel” a kávéházban.

"Ha becézésem és csókom se kell már kicsi lány,mivel ringassalak el?
Ha elzár tőled a buta lakat,lesajnál minket majd a virradat.
Bámuljuk egymást búslakodva és szánk sarkát bontja már a nevetés..."

A kávéház alkalmi főpincére Fűzfa Balázs volt, aki erre az alkalomra 12 Weöres-verset, illetve írást kínált a vendégeknek. Ezekhez rövid ismertetőt fűzött és a kávéház látogatói is megoszthatták gondolataikat a költőről.

Fűzfa Balázs, irodalomtörténész
Egy költő nem akkor nagy költő, ha Nobel-díjat kap,hanem akkor, ha beszélnek róla az iskolában s akkor még nagyobb, ha szóba jön a piacon!Tehát hogyha beköltözik a hétköznapokba. A hétköznapok kezdete pedig a kávéházban van!Lehet hogy holnapután már a Főtéren is szó esik Weöres Sándorról és ha megszólítunk egy szombathelyi polgárt, akkor tudni fogja, hogy ennek a városnak a szülötte Weöres Sándor!

A találkozót közös élmény zárta, a résztvevők ugyanis búcsúzóul együtt mondták el a költő Galagonya című versét.

"Őszi éjjel izzik a galagonya,izzika galagonya ruhája!"

Az irodalmi kávéház műsorát követően a színházban megalakult a Weöres Sándor Asztaltársaság. Az egyesület célja a költő szellemi örökségének ápolása, megismertetése és bemutatása. Az Asztaltársaság elnöki tisztét Szőcs Géza, író vállalta.