Hírek

Kovács Ferenc a kettős állampolgárságról

2010. május 28., 10:29

Május 26-án  344 igen, 3 nem (Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor, Molnár Csaba) és 5 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament  kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítást. Ezzel a határon túli magyarok számára lehetővé vált az egyszerűsített, kedvezményes állampolgárság-szerzés.

 

 

Kovács Ferenc a kettős állampolgárságról

A törvény szerint az igény elismerése csak egyedi kérelem alapján lehetséges. Az állampolgárságról szóló magyar döntés jogalapja a nemzetközi jogban vitathatatlan: az állam szuverenitása alapján szabadon határoz állampolgársága megszerzéseének szabályairól.

 

 

A kettős állampolgárság létrehozatata nem ellentétes hazánk nemzetközi kötelezettségeivel, hiszen Európában több ország állampolgársági joga is egyszerűsített, kedvezményes eljárást tesz lehetővé.  Az utóbbi években egyre több ország ismeri el a kettős állampolgárságot.

 

 

A magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény az alábbiak szerint módosult:

 

Az Ápt 4. (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

 

„(3) Az (1) bekezdés b) és d) pontjában meghatározott feltételek fenállása esetén – kérelmére – kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja.”

 

 

Az állampolgárság megszerzése nem érinti a szavazati jogot, amelyet a választójogi törvény rendez. Ennek ugyanis feltétele a magyarországi állandó lakcím megléte.

 

 

Nem érinti a szociális- és nyugdíjellátást sem, hiszen azt is külön törvények szabályoznak.

 

 

Az elfogadott törvénymódosításban semmiféle etnikai vagy egyéb diszkrimináció nem szerepel, az semmilyen európai, nemzetközi fórumon nem támadható.