Hírek

Közel 270 hektáron végez erdősítést tavasszal a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

2012. április 11., 16:40

Részben segítik az erdők természetes megújulását, ahol pedig végvágást végeztek, ott mesterséges ültetésekkel pótolják az állományt. Többek között fenyőt, tölgyet, kőrist, csert ültettek. Szakemberek szerint a mostani száraz idő nem kedvez a növényeknek, hiszen a talajban viszonylag kevés a csapadék. Bíznak azonban benne, hogy a következő napokban, hetekben hullik annyi eső, ami segíti a fiatal csemeték, magok fejlődését.

Közel 270 hektáron végez erdősítést tavasszal a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Mintegy 8 hektáron vágtak ki fákat ebben a Kőszegszerdahelyhez közeli erdőben. A növényeket most pótolják.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt-nél hosszútávú gazdálkodási terv és hatósági jóváhagyás alapján végzik a fakitermelési munkákat, valamint az erdősítéseket. Ősszel illetve tavasszal kerül sor az erdőfelújítási munkákra. Van ahol az erdő természetes megújulását segítik elő azzal, hogy mindössze néhány fát kivágnak. Így a lehulló magokból nőhetnek fák. Máshol, például a végvágások után, csemetéket vagy makkot ültetnek. Így újul meg az erdő. A tavaszi erdősítés során közel 270 hektár, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő erdő újul meg, amelyhez 1.700.000 darab csemetét, 100 q tölgy makkot és közel 100 kg fenyőmagot ültetnek ki.  

Pernesz Balázs, erdőművelési műszaki vezető - Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A természetesség felé megy a szakma és igyekszünk több korú és több fafajú állományokat létrehozni, amik jobban megfelelnek a természetességnek. De vannak olyan állományok ahol nem lehet újítani. Itt jönnek a mesterséges felújítások. Itt is előírás, hogy a fő fafajok mellett milyen elegy fafajokat kell alkalmazni a területen és ezt az erdőfelügyelő számon is kéri tőlünk.

Közmunkások és vállalkozók is segítik az erdészek munkáját. A szakembereknek komoly fejtörést okoz az elmúlt hónapok aszályos időjárása. A kevés csapadék nehezíti a növények megerősödését, fejlődését. Emiatt több hektáron kellett pótolni a korábban kiültetett, de elszáradt facsemetéket. De pótolni kellett azokban az erdősítésekben is, ahol a tél folyamán a vad megrágta a friss ültetéseket.