MNB - 2
MNB

Hírek

Közel 600 hadisírt újítottak fel a Jáki úti temető I. világháborús parcellájában

2019. szeptember 12., 14:50

A temető szent hely, ahol az ellenfelek nyughelyét is méltóképpen kell ápolnunk - ezért újultak meg országszerte a hősi sírhelyek a nagy háborús emlékév pályázatain elnyert forrásból. Közel hatszáz sírkövet és környezetüket tették rendbe a Jáki úton.

Közel 600 hadisírt újítottak fel a Jáki úti temető I. világháborús parcellájában

Nemcsak a szülőföldjüktől távol elesett Vasvármegyei bakák, hanem más nemzetek itt hősi halált halt katonáinak emlékét is méltóképpen őrzi ezentúl a város.

Illés Károly - alpolgármester
“A nagy háború századik évfordulója alkalmából nyílt lehetőség arra, hogy a kormány egy pályázatot írt ki, amin városunk 10,6 millió forintból meg tudta újítani az első világháborús hadisírokat.”

596 sír és öt emlékoszlop újult meg a tavaly lezárult emlékév kapcsán ezen a fél hektáros területen a szombathelyi temetőben - ezeket adták át ünnepélyes keretek között csütörtökön. Az eseményen a Nagy Lajos Gimnázium dráma tagozatos diákjai adtak műsort.

“mi atyánk, ki vagy a mennyekben, harcokban, bűnökben, szennyekben, rád tekint árva virágod.”

A szónokok felidézték az első világháború veszteségeit, és azt a szándékot hangsúlyozták: hogy a végső nyughely háborítatlanságát mindenkinek meg tudja adni az utókor. A temető szent hely, ahol az ellenfelek sírjainak ápolása is nemzeti kötelesség - hangzott el. A sokáig elhanyagolt sírkertek helyreállítása bonyolult feladat.

Kiskós Ferenc - igazgató, Vas Megyei Temetkezési Kft.
“A síroknak a tisztítása történt meg első lépcsőben. Valamennyi sírról magasnyomású mosóval a szennyeződések le lettek tisztítva. Valamint a névtáblákon azonosításra kerültek azok a nevek - mert nagyon sok név sajnos el volt írva -, azokat a neveket azonosítani kellett, és több forrásból azonosítottuk, és próbáltuk az eredeti nevet felírni a sírkövekre, amiket önök itt látnak.”

De rendbe tették a nyughelyek környezetét is. (07.48-09.23) A tábori lelkészi szolgálat lelkészei megemlékező imát mondtak, majd koszorúzás következett, és az ünnepséget díszsortűz zárta.

 A hősi temető első világháborús parcellája bárki számára látogatható.