MNB
MNB - 2

Hírek

Közeledik a félévzárás az iskolákban

2021. január 20., 16:33

Közeledik a 2020/2021-es tanév első félévének zárása az általános- és középiskolákban, jövő héten osztják ki az értesítőket. Az utolsó héten még lehetőségük van a diákoknak arra, hogy javítsanak érdemjegyeiken. A járvány miatti hiányzások és a digitális oktatás a tanárok és a tanulók számára is megnehezítette az értékelést.

 

Közeledik a félévzárás az iskolákban

Tájékoztató füzetek sorakoznak a Paragvári-iskola tanári szobájában. Január 22-én, pénteken ér véget a tanév első féléve, a diákok képet kapnak teljesítményükről az egyes tantárgyakból. Az alsósoknál szöveges értékelés lesz, harmadik osztálytól pedig érdemjegyeket állapítanak meg a tanárok. A jegyek elsősorban a nyolcadikosok számára fontosak a továbbtanulás miatt. Jövő héten osztályozó értekezletet tartanak, majd megkapják a diákok az értesítőket papír alapon és elektronikusan is. A járványhelyzet miatt nehéz félévet zárnak az iskolák.

Gergácz Gábor - igazgató, Paragvári Utcai Általános Iskola
"Felső tagozatunkban vannak olyan gyerekek, akik többször karanténba kerültek, tehát mindenképp egy nehezebb félévet zárunk, mint amit megszokhattunk, de ez az értékelésünket nem befolyásolja, mert normál oktatásban vehettek részt a gyerekek. A felzárkóztatásra, a pótlásra kellett nagyobb hangsúlyt fektetnünk a hiányzó gyerekek esetében, de ezt szerencsére sikeresen teljesíteni tudtuk."

A középiskolákban november közepe óta digitális oktatás folyik, a dolgozatokat is virtuális térben írták a diákok. A Horváth Boldizsár Technikumban hetente egyszer lehetőség volt személyes találkozásra is.

Maszlov Leon - 13. osztályos tanuló
"Az online dolgozatok máshogy voltak nehezek, mert a tanárok feltételezték, hogy kinézzük a könyvből a válaszokat, ezért nehezebb kérdéseket kaptunk, de megvolt az a lehetőségünk, hogy bejöjjünk, és normál tanórai keretek között írhattunk dolgozatot, ez nagyon jó volt, mentálisan is, találkozhattunk a többiekkel."

Soós Alexandra - 13. osztályos tanulók
"Az online oktatás megnehezítette a dolgunkat, és ez meglátszik mindenkinek azért a bizonyítványán, de a tanáraink sok segítséget nyújtottak annak ellenére is, hogy nem tudtunk velük találkozni. Heti egyszer van lehetőségünk bejönni az iskolába, ez sokat segít. Én azt gondolom, lehetett volna jobb is, de én jó bizonyítványra számítok, elégedett vagyok."

530 diák számára állapítják meg az érdemjegyeket a jövő heti osztályozó értekezleten. Félévkor általában szigorúbbak a tanárok, inkább lefelé kerekítenek, de a tanulóknak a héten még van lehetőségük javítani.  

Sági József - igazgató, VMSZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
"A zárás is digitálisan történt, amit lehetett megoldottunk digitális térben, de ha kérték a kollégák, kiscsoportos foglalkozásokon itt helyben irattuk meg a dolgozatokat, erre volt példa. Így biztonságosabb és reálisabb is az osztályzás."

A félévi értesítőket jövő hét második felében osztják ki.