Hírek

Közeleg a pollenszezon

2010. március 23., 19:56
Tüsszögés, orrfolyás, könnyezés - ezek az allergia leggyakoribb tünetei. Bár az igazi allergiaszezon még nem kezdődött el, a mogyoró és az éger virágzása már most gondot okoz a pollenre érzékenyeknek. Idén korábban szállnak a fűpollenek, és ha száraz nyarunk lesz, az allergiások tovább szenvedhetnek.
Közeleg a pollenszezon

A szép idővel együtt megjelentek a családok, a horgászok és a futó-sétáló emberek a Csónakázó-tónál. Körülöttük pedig egyre több a rügyező, virágzó fa és bokor. Ez sokaknak öröm, másoknak azonban igazi gyötrelem: Magyarországon kétmillió allergiás él, számuk pedig egyre nő. A mogyoró és az éger virágpora már a levegőben van.

Mogyoróbokrok közterületen is előfordulnak: Szombathelyen a Pelikán parkban, a Szűrcsapó utcában és a Derkovits lakótelepen is van jópár. Hamarosan virágzik a nyár- és a nyírfa és megjelennek a fűpollenek is. Augusztustól pedig a parlagfű virágpora irritálja az allergiásokat.

Akár 7-8000 forintba is kerülhet az allergiások havi gyógyszeradagja. Tavaly áprilisban több készítmény kikerült a kiemelten támogatott körből, így ezekhez drágábban juthatnak hozzá a betegek.

Dr. Cseke Zsuzsanna - vezető főorvos, Tüdőgondozó
"A mogyoróra és a korai fákra érzékenyeknek lehetnek már most tüneteik. Általában szénanátha. Érdemes elkezdeni szedni a gyógyszereket."

Ha az allergiát nem kezelik megfelelően, szövődmények alakulhatnak ki. A szénanátha például könnyen asztmává súlyosbodhat. Szakemberek szerint a klímaváltozás miatt több lesz az allergiás beteg, számuk tíz évenként megduplázódhat.