Hírek

Közfoglalkoztatási Program

2011. január 20., 17:02
Már kis- és középvállalkozások is részt vehetnek az új Közfoglalkoztatási Programban. Az új rendszerben az is változás, hogy megszűnt a rendelkezésre állási támogatás, helyette bérpótló juttatást fizetnek a munkanélkülieknek. Az eddigiekkel ellentétben a felajánlott munkát képzettségtől függetlenül el kell fogadni.
Közfoglalkoztatási Program


Januártól megszűnt a munkanélküliek rendelkezésre állási támogatása, helyette bérpótló juttatást adnak, melynek az a feltétele, hogy az állástalan legalább 30 nap munkában töltött napot igazolni tudjon. Fontos változás, hogy az idei évtől nemcsak önkormányzatok és állami szervezetek pályázhatnak közfoglalkoztatóként, hanem kis és középvállalkozások is. A nemrégiben létrehozott Szombathelyi Parkfenntartó és Temetkezési Kft. a jövőben a Savaria Rehab-Teammel összefogva akár ötven közfoglalkoztatottnak is tud majd munkát ajánlani.
A kis- és közepes vállalkozások pályázat útján kaphatnak támogatást, ha bérpótló juttatásra jogosult álláskeresőt foglalkoztatnak. A költségvetésben ebben az évben 64 milliárd forintot terveznek erre a célra. A vállalkozások és az önkormányzatok szeptember 30-ig pályázhatnak közfoglalkoztatásra. Vas megyéből eddig összesen 13-an jelentkeztek a projekre.

Rimányiné Somogyi Szilvia - igazgató, Regionális Munkaügyi Központ
"Nagy változás az, hogy már nem csak az önkormányzatok, hanem maguk a vállalkozások is pályázhatnak. Természetesen az önkormányzatok is pályázhatnak, valamint van az országos közfoglalkoztatás lehetősége, ide a nemzeti parkok, vízügyek, már pályáztak."

Mostantól végzettségtől függetlenül a munkanélkülinek el kell fogadnia a felajánlott munkát. Aki nem dolgozik, attól megvonhatják a támogatást.

Szakály Gábor - elnök, Szociális Bizottság
"Ami lényeges változás hogy az eddigi szabályozás szerint ha a végzettségnek nem tudtunk megfelelő munkát ajánlani akkor nem kellett elfogadni. Az új program szerint azonban el kell foogadni a felajánlott munkát, így elképzelhető hogy érettségizett ember parkfentartási munkát fog végezni."

Szombathelyen közel 1000 állástalan jogosult bérpótló juttatásra, de közfoglalkoztatás keretében idén közülük csak 625 embernek tudnak biztosan munkát ajánlani majd a városban.