Hírek

Közgyűlés érdemi munka nélkül

2010. április 01., 17:00
Ha csütörtök, akkor közgyűlés. Így volt ez ma délelőtt is a Városházán. A hosszú szüneteknek köszönhetően valamivel tovább tartott a képviselők rendkívüli találkozója, mint a korábbiak, de nem sokkal 10 óra után, ezúttal is érdemi munka nélkül fejeződött be az ülés.
Közgyűlés érdemi munka nélkül


Habár a Fidesz-KDNP frakcióból többen hiányoztak, így is határozatképesnek bizonyult a közgyűlés. Molnár Miklós, a Gazdasági Bizottság elnöke a napirend megszavazása előtt azt javasolta, hogy a kiküldött három napirend közül csak a másodikat, az oladi plató útépítési pályázatát tárgyalják a szoros határidő miatt. Szerinte a költségvetést az április 20-i rendkívüli ülésen, míg a zöldterületek karbantartására kiírandó pályázatot az április 29-én esedékes rendes közgyűlésen kell megvitatnia.

Mivel Ipkovich György polgármester az eredeti javaslatot tette fel szavazásra és az nem kapott többséget, polémia bontakoztt ki a képviselők között a folytatásról. A városvezető öt perces szünetet rendelt el, amely alatt szinte mindenki mindenkivel egyeztetett a teremben. A félórára duzzadt szünet után Nemény András, az MSZP frakcióvezetője azzal a javaslattal állt elő, hogy mindenképpen tárgyalják meg a költségvetés első olvasatát. Molnár Miklós erre úgy reagált, hogy az eléjük került tervezetet a a fűnyíróelv alapján, prioritások meghatározása nélkül készítették el, így az nem alkalmas a vitára.

Czeglédy Csaba arra kérte az ellenzéki frakciót, hogy tegyenek javaslatot az 1 milliárdos elvonás elosztására a különböző ágazatok között. 10 óra előtt néhány perccel ismét szünetet rendelt el a polgármester állampolgári eskütétel miatt. Mire visszatért a terembe, már nem volt határozatképes a közgyűlés, ezért ismét érdemi munkavégzés nélkül fejeződött be az ülés. A polgármester jövő csütörtökön 9 órára ismét összehívta a képviselőket.

Az MSZP sajtóközleménye:

"A Fidesz ötödik alkalommal sem tárgyalta meg városunk költségvetését, Marton Zsolt frakcióvezető és több fideszes képviselő pedig meg sem jelent a közgyűlésen. Tovább folytatódik a jobboldali tragikomédia, melynek mai felvonásában Szakács Dávidtól, a jogi bizottság elnökétől megtudhattuk, nem probléma az, hogy önkormányzatunk mulasztásos törvénysértést követ el.

Egy biztos, a Fidesz nem csak országosan, hanem helyben is titkolózik programjával kapcsolatban, hiszen a közgyűlési többséget biztosító Fidesz-Pro Savaria képviselői többször is kijelentették, nem hajlandóak a választásokig elárulni, mire készülnek. Annyi biztosan tudható, a márciusban elfogadott hiánycél eléréséhez további 1000 millió forintos megszorításra van szükség. Szerettük volna megtudni, hogy a jobboldali többség szavazatával az oktatás, a kultúra vagy a sport területéről szeretne-e elvonni forrást.

Tudjuk, hogy ellenzékből könnyű volt felelőtlenül tagadni és fúrni mindent, de a többség felelősséggel jár, a bóvli politikának pedig lassan a város működőképessége látja kárát. Az, hogy az immár tizenhat fős jobboldali szövetség hónapok óta képtelen dönteni és nem hajlandó őszintén a választók szemébe nézni, egyet jelent, a város érdeke mit sem számít a választások előtt."
 
MSZP Szombathelyi Szervezete