Hírek

Közgyűlés értékelés

2019. november 29., 15:13

A Schaeffler-csoport 23,5 milliárd forintos beruházása, valamint a csapadék-vízelvezetési projektek helyzete – ezek voltak kiemelt témái a városvezetés és a frakciók közgyűlés utáni sajtótájékoztatóinak.

Közgyűlés értékelés

Számos örömteli dologról tudunk beszámolni - ezzel kezdte a városvezetés sajtótájékoztatóját László Győző alpolgármester. Elsőként a Schaeffler-csoport szombathelyi gyárépítéséről beszélt. Hosszas előkészítés után született meg a döntés arról, hogy a cég Szombathelyen építi fel az elektromos autók komponenseit gyártó üzemét, amely 150 embernek ad munkát. A város tovább bővítette az egészségügyi alapellátás fejlesztését szolgáló forrásokat, valamint finanszírozzák az Aréna Óvoda fejlesztésénél jelentkező hiányt, ám megkeresik a deficit felelőseit is. Horváth Soma alpolgármester bejelentette, hogy már tervezhető a jövő évi Savaria Karnevál, miután az önkormányzat összesen legalább 67,5 millióval támogatja az eseményt. Továbbá 2 millió forintot biztosítanak a Tíztánc verseny szombathelyi megrendezéséhez. Az alpolgármester a pozitívumok között említette még az Aréna Savaria fejlesztését, valamint a Haladás teniszezői elhelyezési gondjának a megoldását.

Az új Schaeffler-beruházás jelentőségét méltatta Illés Károly a Fidesz frakcióvezetője, valamint Lendvai Ferenc képviselő is. A cég 30 hektárnyi területet vásárolt meg a gyár felépítéséhez. Az üzletkötés előkészítése szigorú titoktartás mellett zajlott, amelyben hatékonyan vett részt a város korábbi vezetése, valamint országgyűlési képviselője is. A Fidesz frakció képviselői elmondták, hogy támogatták az Aréna Savaria és a sportligeti teniszpályák fejlesztését és a faültetési akciót. Ugyanakkor kifogásolták, hogy kevés helyet kaptak a cégek igazgatóságaiban, illetve felügyelő bizottságaiban, és nem értettek egyet a közterület-felügyelet polgármesteri hivatalba történő beintegrálásával. A csapadékvíz-elvezetési projektekkel kapcsolatos kritikákkal kapcsolatban Illés Károly elmondta, hogy a gondok ott jelentkeztek, ahol a problémás kivitelező dolgozott.

A csapadékvíz-elvezetési projektek körüli anomáliákról beszélt Tóth Kálmán az Éljen Szombathely! frakcióvezetője. Véleménye szerint a kialakult helyzetért egyaránt felelős a megrendelő önkormányzat, az a tervező, aki nem ment ki a helyszínre, valamint az a kivitelező, amelyik nem megfelelően végezte a munkát. Ezt a meccset azonban már le kell játszani úgy, hogy abból ne jöjjenek ki rosszul az érintett lakók, de a város sem. Tóth Kálmán elmondta, hogy várhatóan a jövő végén a Sportligetben találnak új otthonra a Haladás teniszezői. Hat pályát újítanak fel, amelyek közül három fedett lesz. Németh Ákos frakcióvezető-helyettes, klímavédelmi tanácsnok arról beszélt: a testület döntött arról, hogy csatlakozik a Klímabarát Települések csoportjához, és egy év alatt ezer fát ültetnek el a városban.

Az új polgármester más stílusban vezeti a közgyűlést, így az áttekinthetőbb, érthetőbb a nézők számára is - állapította meg Molnár Miklós tanácsnok, a Pro Savaria Egyesület képviselője. Az önkormányzat 2010-ben jelölte ki azt az irányt, amely prioritásként kezeli a gazdaságfejlesztést. Ennek eredménye a Schaeffler-csoport most bejelentett fejlesztése is, amely egy tőke intenzív, automatizált beruházás, fejlesztési központtal. Manapság az ilyen, jövőbe tekintő beruházásokra van szükség, amely lehetőséget kínál a beszállítói háttér kialakítására is. Molnár Miklós még felhívta a város cégeinek a figyelmét arra, hogy bizonyos adónemeknél az adóelőleg decemberi kiegészítését eltörölték, ez azonban nem vonatkozik az iparűzési adóra, így ennek most is eleget kell tenniük a vállalkozásoknak.