Hírek

Közgyűlés után

2010. április 30., 14:40
A délelőtti showműsort követően a délután már nyugodt körülmények között telt el, többek között ennek is köszönhető, hogy végre megszületett Szombathely város 2010-es költségvetése - így summázta a közgyűlésen történteket Ipkovich György polgármester a pénteki sajtótájékoztatón.
Közgyűlés után
A város vezetője kifejtette, hogy a választási kampány terhelte időszak nem kedvezett a nyugodt munkának, ezért csak most sikerült elfogadni az idei költségvetést. Ő mindenképpen arra törekedett, hogy legyen végre pénzügyi terve a városnak, ezért is ment bele olyan kompromisszumos változatba, hogy a hivatal által elkészített tervezet és az ellenzék által megalkotott költségvetés együtt kerüljön benyújtásra. A másik fontos döntésnek azt tartotta, hogy határozat született az új buszpályaudvar ügyében, így amíg nem sikerül eladni a területet, parkolóhelyeket alakít ki a SZOVA a vasútállomás környékén. 

Németh Kálmán alpolgármester azt emelte ki, hogy megszavazta ugyan a költségvetést, ennek ellenére végrehajthatatlannak tartja azt. Nem történt egyeztetés az intézményvezetőkkel, így kérdéses, hogy létszámcsökkentések nélkül  megúszhatják-e a megszorításokat az oktatási intézmények.

Czeglédy Csaba alpolgármester örömét fejezte ki, hogy felállhat az a két vizsgáló bizottság, amelyek a 8 millió forint alatti beszerzések, valamint a Savaria Rahab Team és az Oregon Kft. szerződése ügyében vizsgálódhatnak.

Nemény András, az MSZP frakcióvezetője szerint az a lefontosabb, hogy végre van költségvetése a városnak, még ha nem is az általuk javasolt változatban. Kifejtette: a MÁV-ingatlanok megvásárlására nincs meg a politikai akarat, de várja annak a fideszes ígéretnek a beváltását, hogy ezekhez olcsóbban is hozzájuthat majd a város az új kormány felállása után.

Czeglédy Csaba szerint plusz 500 millió forint bevonásával fel lehetett volna oldani a költségvetésben rejlő feszültségeket, így jutott volna elég pénz az útalapba, a sport- és kultúra támogatására, szociális segélyekre.

Molnár Miklós, a Pro Savaria képviseletében történelmi eseménynek nevezte, hogy egy megyei jogú város közgyűlése egy ellenzék által benyújtott költségvetést fogadott el. Ez nem egy jó költségvetés - mondta, de biztosítani fogja a város túlélését. Horváth Zsolt a Fidesz képviseletében az emelte ki, hogy minden elhatározott fejlesztéshez meglesznek a források, az év közben felmerülő problémákra pedig fognak találni megoldást.