Hírek

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók

2010. május 28., 15:28

Délután kezdődött és hat óra előtt, két napirend tárgyalása nélkül váratlanul befejeződött a májusi közgyűlés.

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók

„Tegnap a Közgyűlés nem fejezte be a munkáját"-Németh Kálmán alpolgármester a mai sajtótájékoztatón arra utalt, hogy ugyan még nem döntöttek az oktatási intézményvezetőkről, és az egészségügyben dolgozók kitüntetéséről, mégsem tértek vissza a jobboldali képviselők a terembe. A polgármester is érthetetlennek nevezte a FIDESZ-KDNP frakció lépését, ami a város vezetője szerint a jobboldal döntésképtelenségét mutatja. A polgármester a meghozott határozatokról is beszámolt: az Iseumhoz kapcsolódó útépítésre az egyetlen pályázó bruttó 70 millióval kért többet a tervezettnél, így új közbeszerzési eljárás írnak ki. Ipkovich György megjegyezte, hogy számára érthetetlen, hogy egy ilyen projekten miért nem indult több vállalkozás. A személyi döntésekkel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy a sorozatos politikai támadások miatt lemondó Dobány Lajos sokat tett a Haladásért, Wagner József, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójának visszahívása pedig előkészítetlen, előzmény és indok nélküli, ezért utóbbi kérdésben még további egyeztetés szükséges. Kővári Attila a lakásbizottság elnöke tájékoztatóján elmondta, hogy 320 olyan bérlője van a városnak, akik 300 ezer és másfél millió forint között tartoznak. A reménytelen helyzetbe kerülők miatt javasolta a bizottság a „szociális szállás" intézményének kialakítását, ám ezt levette napirendjéről a májusi közgyűlés.

A FIDESZ-KDNP frakció vezetője, Marton Zsolt a frakciója korai távozásáról elmondta: már harmadszor fordul elő, hogy a szocialista képviselők az indok nélkül elrendelt szünetet nem tanácskozásra, hanem éhségük csillapítására használják.Ez - Marton Zsolt szerint - méltatlan a városi képviselőkhöz.

Szakály Gábor a szociális és foglalkoztatási bizottság vezetőjeként elmondta, lezárult az az eljárás, amely azt vizsgálta, kaptak-e a választásra jogosultak étkezési utalványokat a kopogtatócédulákért cserébe. A vizsgálat eredménye szerint nem történt visszaélés. Viszont -mint Szakály Gábor elmondta - kiderült: Czeglédy Csaba személyes közbenjárásával intézte el, hogy egy, a szociális osztályon elutasított kérelmet jóváhagyjon a város. Szakály szerint olyan ember kapott így 36 ezer forint azonnali segély és 300 ezer forint kamatmentes kölcsönt, aki 400 négyzetméteren lakik, szaunát és egyéb luxusterméket üzemeltet házában, Marton Zsolt a FALCO KC gazdasági helyzetéről elmondta, hogy erről a következő közgyűlés dönt. A tervek szerint az ügyvezetőt egy válságkezelő stáb segíti majd, és együtt tárgyalnak a hitelezőkkel a tartozások kiegyenlítéséről is.