Hírek

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók

2011. február 25., 13:15
"Véget kell vetni annak a káros folyamatnak, hogy hitelek felvételével odázzuk el a problémákat " - mondta a pénteki közgyűlés utáni sajtótájákoztatón Puskás Tivadar polgármester.
Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók

Ezért 2011-ben 498 millió forint lehet a működési hiány, és két év múlva ilyen célra már nem lehet hitelt felvenni. Az MSZP-SZTKE frakció nevében Németh Kálmán viszont bírálta a költségvetést, szerinte ez a megszorítás strukturális átalakítások nélkül nekezen lesz tarható az év folyamán.

Gyebrovszki János frakcióvezető-helyettes szerint álszent magatartás a városvezetés részéről az együttműködés kinyilvánítása, mert nem egy konszenzuson alapuló költségvetést nyújtottak be a plénum elé. Kifogásolta azt is, hogy ebben az évben csökken a segélyalap, miközben várhatóan nőni fog a rászorulók száma. Németh Kálmán, az MSZP-SZTKE frakcióvezető-helyettese kifejtette, hogy az új kormány sem tudott  javítani az önkormányzatok helyzetén, így Szombathely is 185 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap, mint egy évvel korábban. A frakciójuk nem értett egyet sem a SAVARIA REHAB TEAM, sem a TISZK új ügyvezető igazgatójának kinevezésével, mert szerintük Bujtás Editnek nincs felsőfokú végzettsége, míg Bálint András személyéről a zárt ülésen sem tudtak információkat szerezni. Puskás Tivadar sikerként könyvelte el, hogy a 2011-es költségvetést egy tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés. Kifejtette: több pénz jut  idén a város üzemeltetésére, utak, oktatási intézmények és játszóterek  felújítására. Terveik szerint amíg 2011-12 a túlélés és a megalapozás évei lesznek, addig 2014-ben már a fejlődés jelei is megmutatkoznak a városban. A novemberben elfogadott irányelvek szerint készült költségvetést szavaztak meg a képviselők - így kommentálta a testület állásfoglalását Molnár Miklós alpolgármester - folytatódhatnak a tárgyalások hitelfelvételről a pénzintézetekkel, amelyek várhatóan néhány hónap múlva lezárulhatnak. Hangsúlyozta, hogy az intézmények vezetői megértéssel fogadták az elvonással járó döntéseket, és hogy elkerülhetetlenek lesznek a strukturális változtatások a város oktatási és kulturális szerkezetében. Emellett növelni kell a város bevételeit is, ennek érdekében már elkezdődtek a tárgyalások a Szombathely  gazdasági életét meghatározó cégek vezetőivel.