Hírek

Köznevelési kérdések

2016. április 28., 16:43

Konferenciát tartottak Vas és Zala megyei köznevelési intézmények vezetőinek Szombathelyen. A rendezvényen Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára aktuális oktatási kérdésekről tájékoztatta a résztvevőket.

Köznevelési kérdések

Szombathely volt az utolsó állomása "A jövőért, gyermekeink oktatásáért" című országos igazgatói konferenciasorozatnak. Hasonlóan a többi 13 megyei jogú városban megtartott rendezvényhez, a szombathelyi programon is a köznevelési kerekasztal munkáját felhasználva mutatták be az iskolaigazgatóknak a változtatás irányait.

Sipos Imre - köznevelésért felelős helyettes államtitkár
"Az igazgató kollégák a kerekasztal munkájáról, a szakmai munkacsoportok munkájáról, tartalomfejlesztésről, a foglalkoztatás kérdéseiről, a fenntartás kérdéséről a köznevelés irányítás kérdéséről kapnak tájékoztató előadásokat és ezt követően egy párbeszéd egy fórum alakul ki ezeken a konfenreciákon számos javaslattal, észrevétellel élnek, nyilván azokhoz a témákhoz kötődően amiket az előadásban érintünk."  

A köznevelési kerekasztal munkacsoportjaiban kidolgozott javaslatokat ismertették az igazgatókkal a pedagógusképzés és –továbbképzésre, valamint a fenntartói rendszer átalakítására vonatkozóan. Az igazgatók tájékoztatást kaptak a várható tartalomfejlesztési irányokról és az állami fenntartás átszervezésével kapcsolatos tervekről is. A rendezvényen az igazgatók is lehetőséget kaptak, hogy javaslatot tegyenek a közoktatás átalakítását illetően.

Módos Tibor - igazgató, Kanizsai Dorottya Gimnázium
"Amit igazából várok, hogy várhatóan a finanszírozás kérdései jobban fognak-e működni az elkövetkező időszakban, mint jelenleg."

A finanszírozás és a tanterv kérdése is napirendre került a konferencián, de volt olyan is, aki a a pedagógus utánpótlás kérdését tartotta kiemelt problémakörnek.

Horváth László - igazgató, őriszentpéteri Általános Iskola
"A nyugdíjba vonulások miatt, a pedagógusok elöregedése miatt egyre több pedagógusra lenne szükség és ahhoz hogy kijárjanak a vidéki településekre a pedagógusok, a fiatal pedagógusok, nem vállalják már és ez egy plusz teher. És ezért egy új letelepedési támogatásra vagy egyéb vidéket támogató intézkedésekre szerintem szükség lenne."

A konferencián ismertették a Nemzeti Pedagógus Kar álláspontját is, mely szerint fontos, hogy minél több döntési jogkör kerüljön az iskolákba, ahol a problémák születnek, így gyorsulhat azok megoldása.