Hírek

Közös teherviselés szükséges a koronavírus elleni védekezésben

2020. április 06., 16:38

A járványügyi akcióterv részleteit a hétvégi Kormányinfón ismertették. 1400 milliárd forintos alapot hoznak létre: A párttámogatások felének megvonásából 1,2 milliárd, a multinacionális kereskedelmi láncoktól 36 milliárd, a bankoktól 55 milliárd forint folyik be az alapba.

Közös teherviselés szükséges a koronavírus elleni védekezésben

Az önkormányzatoknak pedig a gépjárműadó eddig náluk maradt 40 %-át kell átadniuk az országos védekezésre.

Vép költségvetésének 3 %-át teszi ki ez a bevétel, a mintegy 15 milliós tétel hiányozni fog a városnak.

Kovács Péter – polgármester, Vép
“Én még azt nem látom, hogy mit nem lehet megvalósítani a városban, különösen azért, mert most többletköltséget jelent nekünk az, hogy a koronavírus kapcsán többletkiadásaink keletkeznek. Az étkezéshez biztosítjuk az egyszer használatos edényeket.Ez nekünk 10 ezer forintot jelent naponta.”

A malacfesztiváljáról ismert,170 lelkes Pusztacsó esetében nem jelentős az elvonás, félmillió forinttal lesz kevesebb a falu büdzséje.

Kollarits Kornél – polgármester, Pusztacsó
“Nálunk az iparűzési adó a mérvadó. Ez azokat a településeket fogja érinteni, akik nem vezették be az iparűzési adót, és kamionos cégek vannak bejelentkezve őhozzájuk, és a gépjármű adó reményében nem vezették be az iparűzési adót. A kamionos cégek gépjármű adója náluk csapódott. Őket érinteni fogja.”

Azt még nem tudni, hogy a két részletben fizetendő adó egészére kiterjed-e az elvonás. Ha igen, Szombathelynek csak ez 285 millió forintos mínuszt jelent. A parkolás ingyenessé tétele szintén nagy kiesést hoz a költségvetésből, hiszen idén ebből havi 45 millió forinttal számolt a város.

Nemény András – polgármester, Szombathely
"450 millió forint lehet összességében, ami kiesik, amit azért nehezményezünk, mert az az érv, amiért a parkolás ingyenessé lett téve, vagy a parkolási díjfizetés megszűnt, miszerint a buszokon túl sok ember volt, hát ez Szombathelyen biztos nem így volt, még éppen buszjáratokat akartunk megszüntetni, mert fölöslegesen mentek. Most viszont azt látjuk, hogy az ingyenes parkolás miatt tele van az egész belváros, mindenhol autók állnak, és pont azt a célt, hogy az emberek maradjanak otthon, azt nem sikerült jelen pillanatban elérni.”

Szombathely eddig 160 millió forintot fordított a koronavírus elleni védekezésre. A meghirdetett szociális csomagra pedig 400 milliót különített el. A polgármester szerint a központi elvonással kétségessé válik, hogy a nehéz helyzetbe kerülő szombathelyiek további támogatást kapnak.