MNB
MNB - 2

Hírek

Közösségi terek a KISZ lakótelepen

2021. március 02., 14:58

Időseknek és gyerekes családoknak alakítanak ki közösségi tereket a volt Gyermekek Háza épületében a Jászai Mari utcában. 15 millió forintot nyert egy pályázaton a Pálos Károly családsegítő, ennek segítségével újul meg az épület. A belvárosi, lakótelepi körzetben már régóta szerettek volna létrehozni tartalmas időtöltést segítő klubokat. Ez egy pályázatnak köszönhetően a tervek szerint év végére megvalósulhat, különböző programokra várják majd ide a környéken élőket. A projekt részleteit ma sajtótájékoztatón ismertették.

 

Közösségi terek a KISZ lakótelepen

Kihalt az egykori Gyermekek Háza Jászai Mari utcai épületének földszintje. Kiürült irodák, földön fekvő lámpatest jelzi, hogy mindent előkészítettek a hamarosan kezdődő átalakítási munkálatokhoz. A családsegítő által nyert 15 millió forintból közösségi tereket hoznak itt létre, ahol a környéken élők találkozhatnak egymással, és ahol különböző programokat is szerveznek majd az Agora bevonásával.

Kulcsár Lászlóné - intézményvezető, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ
“Egy szociális szakember nem tud mindent, nem tudhat mindent. Tehát szükség van arra, hogy mozgósítsa azokat az erőforrásokat, akik a céljaik megvalósításában segítséget tudnak nyújtani. És ebben az Agórában partnerre találtunk. Számos programban gondolkodunk.”

Szombathely peremkerületein aktív az önszervező kulturális élet, a lakótelepeken viszont lenne még dolga az AGORA kulturális szakembereinek - mondta a sajtótájékoztatón Horváth Zoltán, az intézmény igazgatója.  

“Országos rangon is elismert, elismerik a zanatiak, a herényiek, a gyöngyöshermániak munkáját. Viszont azt kell hogy lássuk, hogy a lakótelepeken ez a fajta tevékenység még egy picit hiányos”

Az, hogy sikerül élettel megtölteni az épületet egy nagyon komoly előrelépés a körzet életében - mondta a terület önkormányzati képviselője.

Németh Ákos - önkormányzati képviselő
“Picit idősebb korosztály él leginkább, de most látjuk itt a háttérben mögöttem, hogy nagyon sok fiatal, kisgyermekes család költözött erre a városrészre, bizony nekik is szükségük van ezekre a közösségi terekre. Hogy mást ne mondjak annak idején én mondjuk még  a Bagolyvárban sakkszakkörre jártam, és ehhez hasonló programokat szeretnénk ide is szervezni fiataloknak és időseknek egyaránt.”

A családsegítő a napközbeni, délelőtti sávot, az AGORA szakemberei pedig - az emberek szabadidejéhez jobban alkalmazkodva - a délutáni időszakot töltik majd meg tartalommal az épületben, így a két területen dolgozó szakemberek jól kiegészítik majd egymást.

Nemény András - polgármester
“Egy közösségi teret szeretnénk létrehozni, ami fiataloknak is jó meg az időseknek is jó. Annak idején Gyebrovkszky János megálmodta, hogy legyen egy nyugdíjas klub a körzetben. Akkor ez nem tudott megvalósulni hely hiányában. És most itt van a hely, már egyébként is van élet, hiszen itt a Waldorf iskola, itt van a Pálos Károly, és most itt lesznek azok az idősek, akik egyébként még nem is annyira idősek, csak régen voltak fiatalok, és szeretnek zenélni, szeretnek közösségi programokat csinálni, úgyhogy én azt remélem, hogy itt a KISZ lakótelepen illetve egyáltalán ebben a választókörzetben egy kicsit még jobban megpezsdül az élet.”

A pályázatnak köszönhetően az épületet úgy alakítják át, hogy a különböző funkciók jól megférjenek egymás mellett. A tervek szerint nyár elején kezdődhet az építkezés, és szeptember végére átadhatják a megújult tereket.