Hírek

Köztisztasági Fórum és Kiállítás

2011. május 03., 14:35
A hulladékgazdálkodás aktuális kérdései és a környezetvédelem a fő témája az idei Köztisztasági Fórum és Kiállításnak. A rendezvénynek mától három napon át az Aréna Savaria ad helyet. A szervezők nemcsak szakembereket várnak, hanem a gyerekeket is, akik játékos formában szerezhetnek ismereteket a szelektív hulladékgyűjtésről.
Köztisztasági Fórum és Kiállítás

Iskolai csoportok népesítették be ma az Aréna előtti teret. A gyerekek a környezetvédelem fontosságáról tanulhattak, és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos játékokat próbálhattak ki.Néhány méterrel odébb a felnőtteket várták a legmodernebb hulladékgyűjtő és feldolgozó gépek bemutatójával. 21. alkalommal rendezik meg idén a Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítást a hulladékgazdálkodási ágazatban tevékenykedő cégek, szakemberek számára. A kiállítótérben a piac legjelentősebb szereplői rendeztek be standot.

Nagy György - szervező, igazgató, Köztisztasági Egyesülés
"Elsősorban hulladékkezelés, feldolgozás, környezetvédelem, hulladékgyűjtő edények, szelektív hulladékgyűjtés, de van, aki tervezéssel foglalkozik. 31 kiállító van, és mintegy 160 cég képviselteti magát az ország minden tájáról."

Ez a budapesti cég a papír-, üveg- és elektronikai hulladék mellett évi 5000 tonna PET-palackot dolgoz fel. Ilyen darálék lesz belőle, ami újrahasznosítás után ismét a piacra kerül.
 
Serfőző Petra - üzletág vezető, FE-GROUP INVEST Zrt.
"Egy része Magyarországon marad, és újra ásványvizes palack lesz belőle, egy részéből szintén Magyarországon töltőanyag készül játékokba, párnákba."

A fórum fő témája a hulladékgazdálkodási törvény változása. Az új szabályozás a hulladékok feldolgozását és újrahasznosítását helyezi előtérbe a lerakókkal szemben. Szombathelyen uniós támogatással fejlesztik a szelektív hulladékgyűjtést.

Marton Zsolt - alpolgármester, elnök, regionális hulladékgazdálkodási társulás
"Szombathelyen egy olyan válogatómű fog megvalósulni, egy olyan továbbfejlesztett szelektív gyűjtőrendszer, amelynél a hulladék feldolgozása már a gyűjtés folyamán annak egyik legfontosabb mozzanata, a hulladék különböző frakciónkénti gyűjtése megtörténik."

A fejlesztés eredményei másfél év múlva a lakosság számára is érezhetőek lesznek.