Hírek

Közzétette tavalyi adatait a megye gazdaságára vonatkozóan a KSH

2016. február 10., 18:43

A számok kedvezőek: a vállalkozások száma, az átlagkereset és az ipari termelés is növekedett, igaz, utóbbi szinte csak egy-két ágazatnak köszönhető.

Közzétette tavalyi adatait a megye gazdaságára vonatkozóan a KSH

Dinamikusan bővült az ipari termelés tavaly Vas megyében, ezt mutatják a nemrég megjelent statisztikai adatok. Ezzel együtt a vállalkozások száma és az átlagkeresetek tekintetében is emelkedésről árulkodnak a kimutatások.

Novák Zoltán - statisztikai tanácsadó, KSH Szombathelyi Osztálya
“A növekedést elsősorban a járműipari és a vegyipari kereslet élénkülése okozta. Mintegy 693 milliárd forint értéket termeltek a közepes-nagy méretű, Vas megyei székhelyű ipari vállalkozások ebben az időszakban. Ez 7,3 százalékos növekedést jelentett. Elsősorban az export húzta a termelést.”

Bár a szakemberek szerint örömteli a statisztika javulása, és Vas megye helyzete jó ideje stabilnak mondható a szomszédos megyékhez képest, mégsem megnyugtatóak teljes mértékben a gazdaságban zajló folyamatok.

Kovács Vince - elnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
“Egy kicsit egy lábon áll, elsősorban a járműiparral kapcsolatos iparágak azok, amik a termelésnek a döntő többségét szolgáltatják. Gondolkodni kell, és gondoskodni kell arról, hogy másik iparágak, így az építőiparnak a hagyományos része, és a könnyűipar is kezdjen el a fejlődés útjára lépni.”

A kamara kiemelt feladatának tekinti, hogy a kisebb vállalkozásokat is helyzetbe hozza - többek között a szakképzés alapjául szolgáló mesterképzés szervezésével. Programjuk sikeresen zajlik, tavaly több mint kétszáz oklevelet adtak át a jövő munkavállalóinak, vállalkozóinak oktatását végző mestereknek.