Hírek

Kristálytiszta Elektronika

2019. május 06., 15:16

Kristálytiszta Elektronika - ezzel a címmel tartottak információs napot az  ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban. Az eseményen az ERASMUS+ projekt által támogatott, készülő új tankönyv tartalmát tesztelték - a tapasztalatok alapján készítik majd el a kézbe vehető kiadványt. A rendezvényhez egy kiállítás is kapcsolódik.

Kristálytiszta Elektronika

A fizika szakkörön tesztelték a Kristálytiszta Elektronika című, közéspiskolásoknak írt, elektronikai ismereteket tartalmazó oktatási anyagot, amelyenek fejlesztése az ERASMUS+ programban valósul meg. Az áramkörök, a programozás rejtelmeinek ismerete munkaerő-piaci szempontból is fontos.

Pájer Szabolcs - szakvezető, informatikai vezető, ELTE Bolyai- gimnázium
“Ismerve a munkaerő-piacot, illetve a problémáit, a továbbtanulást is szeretnénk terelni olyan irányba, ahol ezeket az ismereteket fel fogják használni, a fizika faktosoknak egy része már jelezte, hogy villamosmérnöki irányban fog továbbtanulni, ez részben talán ennek a szakkörnek is köszönhető.”

Mechatronikus, vagy éppen fizikus szeretne lenni az egyik tesztelő.

Lorencz Pál - tanuló
“Kicsit más, nemcsak a tananyagot, nemcsak a száraz tananyag, hanem tényleg kipróbálhatjuk, összerakhatjuk, és ezen keresztül is sokat tudunk tanulni.”

Egy kiállítás is kapcsolódik az információs naphoz. Ennek (02:46) az eszköznek az egyik része azt érzékeli, hogy melyik gombot nyomták meg, a másik a (02:26) ledet villantja fel. Ezzel például a (02:56) 18-as tananyagot mutatják be: Mikrovezérlők kommunikációja soros porton keresztül.

Lágler Gergely - ügyvezető igazgató, Xtalin Kft.
“A tananyag egyes részeiből veszünk ki példákat, olyan elektronikákat állítunk ki, amiket a diák a tananyag alapján tud összerakni, például itt van egy olyan elektronika, ami a két mikroprogramozott eszköz kommunikációját mutatja be.”

A tananyagot romániai és szlovákiai magyar iskolákban is tesztelik. Az eredmény alapján készülhet el a több száz oldalas tankönyv, ami a tervek szerint nagyjából egy hónap múlva lesz az érdeklődők számára hozzáférhető.