Hírek

Különleges piacnapot tartottak csütörtökön az MMIK előtti téren

2019. május 17., 16:33

A termelői piacon minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés, ugyanis élőzene, látványfőzés és szokásosnál is több árus várta a vásárlókat. A Helyből finom elnevezésű program célja az volt, hogy a helyi alapanyagokból készített ételeket népszerűsítse.

Különleges piacnapot tartottak csütörtökön az MMIK előtti téren

Házi kolbász, sütemény, tojás, méz - többek között ilyen, minőségi élelmiszereket kínálnak az őstermelők minden csütörtökön a temelői piacon. Ezekben a termékekben nincsenek adalékanyagok, megbízható forrásból származnak, a piacon nincsenek viszonteladók, ami miatt magasabb lenne az ár. Az eladók sok esetben maguk a termelők.

Kovács István- ügyvezető, Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft
“Eredetileg azt fogalmaztuk meg, hogy jó lenne ha termelői piac nem csak a helyi termékeknek az eladása, megvásárlása, helyszíne lenne, hanem lehetőség szerint legyenek olyan alkalmak ahol ennél bővebb élmények is érik a vásárlót, és néhányszor ez már korábbiakban is sikerült így megvalósítanunk és ez a mai alkalom is olyan, hogy ehhez tudtunk közelíteni.”

A szokásosnál is nagyobb volt az érdeklődés a piacon, akik időben érkeztek, azok egy különleges receptet is elleshettek a profiktól. Éppen mangalicafasírt, savanyított zöldség és kecskesajtos polenta készült, kizárólag helyi alapanyagokból.

Németh Gábor
„Sokkal jobban szeretem azt, ha tudom, hogy honnan, kitől, és mit vásárolok, illetve mit dolgozok fel, mint azt, hogy ha bemegyek simán egy nagy bevásárlóközpontba és valamit leemelek a polcról. Nekem ez a személyes kötődés a termelővel, azzal, aki ezt előállítja, aki beleteszi a kis lelkét sokkal fontosabb.”

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, egyre több a visszatérő vásárló.

Zele Zoltán
“Én ha itthon vagyok, akkor minden csütörtökön itt vagyok. Mit vettem, mindjárt mondom, füstölt kenőmájas, nagyon finom.”

Az alkalmi vásártéren a termelők és a vásárlók között személyes kapcsolat is kialakul, de a legfontosabb szempont a megbízható minőség.A szervezők szerint a termelői piac egyfajta gasztrokulturális misszió is.