Hírek

Kultúra napja az iskolákban

2019. január 22., 14:45

Január 22-e a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A szombathelyi iskolák is megemlékeztek a jeles napról: a Puskás Szakgimnázium a Savaria moziban szervezett gálát, a premontreisek pedig kedvenc irodalmi műveiket olvasták fel egymásnak.

Kultúra napja az iskolákban

"Isten áldd meg..."

Tízéves hagyomány már a Puskás-iskolában, hogy a Himnusz születésnapján tanárok és diákok gálával tisztelegnek a magyar kultúra értékei előtt.

Séfelné Horváth Ilona - szervező, tanár
"A műsor elején a magyar kultúra értékes, régi anyagaiból mutatunk be részleteket, irodalmi művekből, zenékből, utána viszont egy kicsit a vidámság adja a fő hangsúlyt a műsorban tánccal, zenével."

"Hol vannak a csitári hegyek? Senki sem tudta."

A fiatalok minden évben nagy lelkesedéssel készülnek közös produkciókkal, vidám színpadi jelenetekkel.

Solymos Fanni
"Indul a bakterház, kicsit átalakítottuk egy iskolai előadássá, és nagyon humoros, vicces lesz."

"Húzd rá cigány, megittad az árát!"

Kedvenc irodalmi szövegeiket és olvasmányélményeiket osztották meg egymással a premontreis diákok. Többéves szokás már, hogy felolvasást tartanak a magyar kultúra napján.

Szakály Szilvia - szervező, magyartanár
"Ezekből az alkalmakból ki szokott alakulni egy nagyon jó, bensőséges hangulatú beszélgetés, úgyhogy arra törekszünk, hogy ez a hagyomány minél tovább tudja magát tartani az időben."

A választott versekhez, kortárs szövegekhez személyes kötődésük van a fiataloknak, vagy egyszerűen csak tetszik nekik, és szívesen beszélgetnek róla.

Gróf Nikoletta
"Én egy József Attila-verset hoztam, aminek az a címe, hogy A nagy ajándékok tora, ami egy elég érzelmes vers, és én is elég érzelmes vagyok a mindennapokban, és sokszor az érzelmeimre hallgatok, ha mondjuk egy döntést kell meghozni."

Az idei program közel száz diákot mozgatott meg.

Krizsán Zsuzsanna
"Lopok neked egy könyvet, a lapjait teleírom, vérrel, verítékkel, valahogy még kibírom - ez egy Tankcsapda-dal részlete, nekem ez az egyik kedvencem, ezért választottam, és a könnyűzene, illetve a dalszövegek is a magyar kultúra részei. Válasszák ki önök is kedvenc meséjüket, regényüket, novellájukat, olvassanak bele, hallgassanak meg egy jó zenét, vagy nézzenek meg egy jó filmet a magyar kultúra napja alkalmából."